Clicky

 
Transport Online - Nissan wil af van voorzitter Carlos Ghosn

Nissan wil af van voorzitter Carlos Ghosn

Nissan wil af van voorzitter Carlos Ghosn
19-11-2018 12:12 | Financieel | auteur ANP/RTR/BLOOMBERG

TOKIO - Het Japanse autoconcern Nissan wil af van zijn voorzitter Carlos Ghosn omdat uit onderzoek is gebleken dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan fraude. Dat heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt. Nissan bevestigt berichtgeving dat de autoriteiten in Japan een arrestatiebevel voor Ghosn hebben uitgevaardigd. Ghosn is tevens topman van het Franse autoconcern Renault en geeft leiding aan het Frans-Japanse samenwerkingsverband Renault-Nissan-Mitsubishi dat onder zijn bewind werd opgebouwd.

Volgens Nissan is uit onderzoek gebleken dat de 64-jarige Ghosn jarenlang heeft gesjoemeld met zijn inkomstenaangifte door een te laag salaris te melden. Ook zou hij andere overtredingen hebben begaan, bijvoorbeeld door persoonlijk gebruik te maken van bedrijfsbezittingen.

Het arrestatiebevel werd uitgegeven door de openbaar aanklager in Tokio. Die heeft nog geen toelichting gegeven op de zaak. Ghosn zou bereid zijn vrijwillig een verklaring af te leggen. Verschillende Japanse media melden dat hij al is opgepakt. Onderzoekers zouden huiszoekingen hebben gedaan bij Nissan.

Nissan wijst op een intern onderzoek dat in de afgelopen maanden werd uitgevoerd naar Ghosn nadat een klokkenluider de zaak had aangekaart. Ook directeur Greg Kelly van Nissan zou de regels hebben overtreden. Het autobedrijf spreekt in een verklaring van "ernstig wangedrag'' van de bestuurders. Renault heeft nog geen commentaar geleverd op de kwestie.

Ghosn kreeg over 2017 een beloning van 7,4 miljoen euro voor zijn werk als topman van Renault. Dit jaar werd zijn contract als topman van Renault nog verlengd tot 2022. Ghosn legde vorig jaar zijn functie van uitvoerend topman van Nissan neer. Hij kreeg voor zijn laatste jaar als topman van Nissan een vergoeding van 9,2 miljoen euro.

Beleggers schrokken van de berichtgeving. Op de beurs in Parijs kelderde het aandeel Renault tegen het einde van de ochtendhandel meer dan 13 procent.

Foto's

 • Van Dodewaard
  Van Dodewaard
 • J.Roeland
  VAN DEN BOSCH
 • J.Roeland
  OTTEN
 • J.Roeland
  PLOSPAN

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,945
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions