Busreis Kick Out Zwarte Piet halverwege gestopt

Busreis Kick Out Zwarte Piet halverwege gestopt
17-11-2018 11:19 | Binnenland | auteur ANP

ALKMAAR - Een busreis van activisten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) van Amsterdam naar Den Helder is halverwege tot een eind gekomen. In Alkmaar werd de bus door de politie tegengehouden.

De activisten zouden tijdens de sinterklaasintocht in Den Helder protesteren tegen Zwarte Piet.

KOZP meldde eerder op de ochtend dat de trip was geschrapt vanwege de dreiging van wegblokkades door voorstanders van Zwarte Piet. Maar dat was een rookgordijn om een dergelijke blokkade juist te voorkomen, zei een van de woordvoerders.

Ook maakte de actiegroep melding van 'onredelijke eisen' van de politie, zoals het regelen van eigen beveiligers en de eis dat de bus voor 08.00 uur in Alkmaar moest zijn.

Volgens de politie is dat laatste precies de reden dat de actievoerders zijn gestopt. De actiegroep wilde geen afspraken maken met de politie, maar is uiteindelijk toch met de bus op weg gegaan en is daarom tegengehouden.

In een Facebookfilmpje beklagen de KOZP-actievoerders zich dat ze van de burgemeester in Den Helder alleen hadden mogen demonstreren op "een achterafplekje vlakbij het strand waar bijna niemand je kan zien". Zouden ze toch naar de 'A-locatie' in de stad gaan, dan zou de politie ingrijpen. De actievoerders zagen dat niet zitten. Volgens hen is hun recht op demonstratie ingeperkt.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,759
Diesel1,461

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden