Clicky

 
Transport Online - Laagwatersituatie houdt voorlopig nog aan

Laagwatersituatie houdt voorlopig nog aan

Laagwatersituatie houdt voorlopig nog aan
15-11-2018 11:42 | Algemeen | auteur Redactie

DEN HAAG - De neerslag van de afgelopen dagen zorgt voor een lichte verbetering van de laagwatersituatie op de Rijn. Ook de komende dagen wordt een lichte verbetering van de afvoer verwacht. De hinder voor de scheepvaart houdt nog aan.

Vanaf 14 november ontstaat een nieuw hogedrukgebied boven Europa en blijft het droog. Vanaf maandag 19 november nemen de neerslagkansen weer wat toe. Het blijft droog voor de tijd van het jaar.

Afvoer Rijn en Maas

Door de recente neerslag beweegt momenteel een kleine afvoergolf door de Rijn. De piek bevindt zich momenteel bij in de buurt van Bonn en zal naar verwachting rond 16 november Lobith passeren. Momenteel is de afvoer van de Rijn bij Lobith circa 840 m3/s (circa NAP +685 cm), de verwachte piek zal tussen de 870-900 m3/s uitkomen. In de periode daarna zal de afvoer zeer waarschijnlijk weer licht gaan dalen.

Ten gevolge van de recente neerslag is de afvoer van de Maas kortstondig gestegen tot circa 100 m3/2. Vanaf 14 november volgt een geleidelijke daling richting circa 50 m3/s.

Scheepvaart

De scheepvaart ondervindt op veel plaatsen nog hinder van de lage waterstanden. Schepen kunnen minder lading meenemen. Ook veerponten ondervinden hinder van de lage waterstanden. De komende dagen zal een kleine stijging van het de waterstanden tijdelijk enige verlichting bieden.

Om verzilting van het Amsterdam-Rijnkanaal tegen te gaan wordt ’s nachts één kolk van de Prinses Irenesluizen gestremd voor de scheepvaart om water door te kunnen laten. De andere kolk blijft beschikbaar waardoor de hinder voor de scheepvaart beperkt is. Om zoutindringing te voorkomen is bij een aantal zeesluizen het schutregime aangepast.

Verzilting

Door laagwater op de rivieren dringt zeewater verder het land binnen. Hierdoor lopen de zoutgehalten in het benedenrivierengebied op. Ook in het IJsselmeer is sprake van (lichte) verzilting (170 mg per liter). Rijkswaterstaat heeft maatregelen genomen om dit zoveel mogelijk terug te dringen. Het chloridegehalte bij Lobith ligt momenteel rond 130 mg per liter.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden