Transport Online - Veranderende wereld vraagt om breder handelsplan

Veranderende wereld vraagt om breder handelsplan

Veranderende wereld vraagt om breder handelsplan
14-11-2018 20:00 | Algemeen | auteur Redactie

ZOETERMEER - De handelsagenda van het Kabinet wint aan kracht door met een breder plan de gevolgen van geopolitieke ontwikkelingen op het wereldhandelssysteem te pareren. Dat is noodzakelijk om verzekerd te blijven van een sterke exportpositie. Dat stellen de ondernemersorganisaties evofenedex, MKB-Nederland en VNO-NCW, aan de vooravond van het debat in de Tweede Kamer over de handelsagenda van minister Kaag.

Ook maken de organisaties zich zorgen over het ‘made in Holland’ aandeel in onze export. ‘Juist dat is nodig voor toekomstige groei en banen.’

De actuele handelsconflicten hebben grote invloed op de leden van de organisaties die over de grens actief zijn. Bijvoorbeeld door de afkalvende steun voor het WTO wereldhandelssysteem, de opkomende rol van China met zijn onvolmaakte markteconomie, de handelsoorlogen van de VS en de nog niet optimaal functionerende interne markt van Europa. “Dat baart onze leden veel zorgen. Daarom vragen we de Tweede Kamer te pleiten voor een breder plan van minister Kaag dan nu op tafel ligt”, aldus directeur Bart Jan Koopman van evofenedex. “Zo zal de EU reciprociteit veel meer centraal moeten stellen in de handelsrelatie met China.”

De overheid en het bedrijfsleven zullen samen moeten optrekken en op een strategische manier met voldoende, flexibele financiële instrumenten de internationale concurrentie het hoofd moeten bieden. Anders bestaat het risico dat het Nederlandse bedrijfsleven over enkele jaren het nakijken heeft. De meeste toegevoegde waarde voor onze economie wordt bijvoorbeeld gecreëerd met de zogenaamde ‘Made in Holland’ export. Juist daar is te weinig aandacht voor in het nieuwe handelsbeleid.

De Tweede Kamer gaat donderdag 15 november in debat met minister Kaag over de nieuwe handelsagenda van het kabinet. De belangen zijn groot, want een derde van onze welvaart wordt verdiend over de grens en exportgroei vormt een belangrijke motor voor de Nederlandse economie. De organisaties zetten zich net als de minister voor Buitenlandse Handel in om nog meer Nederlandse bedrijven te informeren over de kansen van export en internationaal ondernemen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,267

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions