Clicky

 FNV: 'Scania verspreidt nepnieuws over verplaatsen productie om metaalstakingen te breken'

FNV: 'Scania verspreidt nepnieuws over verplaatsen productie om metaalstakingen te breken'
14-11-2018 10:30 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - De groeistrategie voor Scania Production Zwolle blijft ongewijzigd. Er wordt geen productie verplaatst naar Frankrijk. Het bestuur van Scania uit Zweden heeft dit bevestigd tegenover vakbond FNV.

Vorige maand was het groot nieuws: Scania zou de aangekondigde productieverhoging verplaatsen naar Frankrijk als de stakingen zo succesvol de productie blijven hinderen. Dat werd ‘bevestigd’ door technisch directeur Jon Grasmeijer in het Algemeen Dagblad. Krap een maand verder blijkt dit verhaal helemaal niet waar.

Intimidatie

Het verspreiden van nepnieuws is een middel om de stakingen te breken en stakers te intimideren. Ook werkgeversorganisatie FME gebruikt nepnieuws om verwarring te zaaien. De FNV ziet dat door de vele metaalstakingen de druk hoog is bij de werkgevers.

Petra Bolster, bestuurder FNV Metaal en onderhandelaar: "Het is hoog tijd dat de werkgevers en de FME zich coöperatief opstellen en naar hun werknemers gaan luisteren. Die cao metalektro moet er gewoon komen."

Bij Scania is al een aantal keer gestaakt, zowel in Zwolle als Meppel. Om die stakingen te breken, probeerde Scania verwarring te zaaien en Scania-werknemers in Europa tegen elkaar op te zetten. De druk in die directiekamer moet zo hoog zijn geweest, dat zelfs een leugen een goed idee leek. Maar werknemers laten zich niet uit elkaar spelen.

De vertegenwoordiging van de Europese Ondernemingsraad ging verhaal halen in Zweden. Het uitvoerend bestuur in Zweden heeft hen en FNV Metaal laten weten dat er geen verplaatsing van de productie vanuit Zwolle zal plaatsvinden vanwege de recente stakingen in Nederland. De lange termijnstrategie voor de fabriek blijft ongewijzigd. Ook bezoekt het hoofd productie van Scania deze week de productiefaciliteit van Zwolle om over dit nepnieuws te spreken met de ondernemingsraad.

Solidariteit vanuit Frankrijk

Ook de Scania-medewerkers vanuit Frankrijk lieten van zich horen. Ze steunen de acties van hun Nederlandse collega’s en staan achter de stakingen. In een solidariteitsbrief schrijven ze bovendien dat ze weigeren te accepteren dat werknemers tegen elkaar worden opgezet en dat dreigementen over productieverplaatsingen om stakingen echt onacceptabel zijn.

Foto's

  • Marc Sanders
  • VDS
    VDS
  • Feenstra
    Feenstra Logistics & Transport
  • Emaus
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,092
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions