'Voor miljoenen aan medicijnen verspild'

'Voor miljoenen aan medicijnen verspild'
14-11-2018 09:25 | Gezondheid | auteur ANP

AMSTERDAM - Door medicijnverspilling tegen te gaan, kan Nederland ongeveer 40 miljoen euro op de zorg besparen. Dat zegt onderzoeker Charlotte Bekker van het UMC Utrecht in een interview met Trouw. Bekker baseert zich op onderzoek dat ze in 41 apotheken heeft gedaan.

Onderzoekers hadden eerder geraamd dat jaarlijks voor circa 100 miljoen euro aan medicijnen wordt weggegooid. Ongeveer 40 procent verdwijnt volgens Bekker onnodig in de prullenbak. Ze liet de apotheken een week lang bijhouden in welke situaties patiënten ongebruikte medicijnen terugbrachten. In een week tijd brachten patiënten ruim 750 geneesmiddelen terug. In vier op de tien gevallen was het volgens Bekker te voorkomen geweest dat patiënten te veel medicijnen mee naar huis kregen.

"We moeten niet meer op de automatische piloot medicatie meegeven”, zegt Bekker. "Als een patiënt bijvoorbeeld later die week de uitslagen van onderzoeken krijgt, is het niet handig om voor drie maanden medicijnen mee te geven. Kies dan voor een voorraad van een week.''Juridische Column

Verschillende brancheorganisaties hebben al aangekondigd dat het coronavirus gevolgen heeft voor de tarieven voor zee- en luchtvrachttransport van en naar China. Logistieke dienstverleners willen de kosten die zij als gevolg van het virus extra moeten maken doorbelasten aan hun opdrachtgevers, de handels- en productiebedrijven. Kan dat zomaar?


LEES VERDER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,788
Diesel1,472

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden