Clicky

 
Transport Online - Digital City-project voor transport met semi-autonome binnenvaartschepen in binnenstad Delft

Digital City-project voor transport met semi-autonome binnenvaartschepen in binnenstad Delft

Digital City-project voor transport met semi-autonome binnenvaartschepen in binnenstad Delft
13-11-2018 16:52 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

DELFT - Dell EMC en Nokia zijn lead technology-partners in een publiek-privaat smart city-initiatief om Delft te helpen de files in de binnenstad te verminderen. Dit doen ze door gebruik te maken van semi-autonome, door waterstof aangedreven binnenvaartschepen in bestaande waterwegen voor 'last mile' vervoer. Deze samenwerking is bedoeld om de hoeveelheid verkeer te verminderen en tegelijkertijd de regio te helpen te voldoen aan doelstellingen op het gebied van CO2-uitstoot, duurzaamheid en economische ontwikkeling.

Naar verwachting zal wereldwijd de stedelijke bevolking tegen 2050 verdubbelen, wat de vraag naar gemeentelijke middelen alleen maar zal doen toenemen. Gemeentebesturen adopteren smart city-initiatieven om innovatieve technologie te verkennen waarmee ze efficiënter kunnen worden, middelen beter kunnen beheren en nieuwe diensten kunnen ontwikkelen die het leven van hun burgers en gemeenschappen verbeteren.

Dell EMC en Nokia hebben samen met Blue Turtle Associates, Aratos Systems, Circle Lines, City Hub, SPIE, de Universiteit van Delft en de regionale overheid van de provincie Zuid-Holland een proef uitgevoerd om een Common Information Space voor Smart City Logistics te creëren. De Common Information Space fungeert als een schaalbaar digitaal platform dat de volledige logistieke keten in en rond de stad verbindt, evenals de ruggengraat voor het navigatiesysteem. Dit platform zal worden gebouwd met behulp van technologie van Dell EMC en Nokia voor compute, storage, data management, connectivity, analytics, IoT en blockchain.

Veel gebieden in Nederland hebben fijnmazige waterwegen, kanalen of wateropslaggebieden die momenteel nog onderbenut worden. Met de ontwikkeling van stille en schone semi-autonome binnenvaartschepen kunnen goederen die normaal door vrachtwagens worden vervoerd, worden vervoerd via de waterwegen van de stad.

Voor het project zal een geautomatiseerd en gedigitaliseerd waterstofaangedreven binnenvaartschip worden verbonden met en bestuurd worden door een nieuw type mobility cloud van het IMPACT IoT-platform van Nokia en het Dell EMC Digital City Accelerator Platform, aangevuld met hydraulische loopplank technologie van Ampelmann voor het laden en lossen. Testen zullen doorlopen in 2019 met het doel om tegen het einde van volgend jaar volledig operationeel te zijn.

Het projectconcept heeft de belangstelling gewekt van een aantal industrieën die logistieke en duurzaamheidsdoelstellingen willen realiseren, waaronder scheepswerven, pakketbezorging, logistieke distributiecentra, machinebouw, offshore-operators, catering en afvalbeheer. Het project heeft verschillende verwachte voordelen voor burgers, waaronder:

 • Ontlasting van de regionale verkeersinfrastructuur in de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH)
 • Ontwikkeling van een schoon transportmedium in combinatie met ‘stille’ vrachtlogistiek
 • Bijdrage aan duurzaam leven en verbetering van het bedrijfsklimaat
 • Bijdrage aan ontwikkeling en stimulering van nieuwe technische centra en productiefaciliteiten

Dit project maakt deel uit van een bredere, strategische alliantie tussen Dell EMC en Nokia, die is gericht op het stimuleren van digitale transformatie in een aantal belangrijke industrieën.

"Steden zijn op zoek naar oplossingen voor digitale transformatie om hen te helpen hun middelen te maximaliseren en beter te verdelen, een veilige en duurzame omgeving te bieden en economische ontwikkeling te bevorderen. In samenwerking met onze partners heeft dit Digital City-project de kracht om aan te tonen hoe informatietechnologie die open, flexibel, softwaregedefinieerd en op gegevensanalyse gebaseerd is, echt een kracht kan zijn voor positieve verandering in ons dagelijks leven", zei Amit Midha, president, APJ Commercial & EVP, Global Digital Cities, Dell EMC.

"Nokia legt sterk de nadruk op het benutten van de voordelen van digitalisering voor industrieën zoals transport. Deze samenwerking is een perfect voorbeeld van hoe industriële IoT-netwerken kunnen worden gebruikt om sensoren, voertuigen en machines te verbinden om zo te profiteren van de kracht van automatisering en om een maatschappelijke uitdaging aan te pakken – goederen in beweging houden en de koolstof-footprint van die activiteit verminderen", zei Laurent Le Gourrierec, hoofd Strategische Partnerships bij Nokia.

"De kracht van dit project is de samenwerking. Het samenwerken met een team van briljante, jonge ingenieurs, overheidspartners en zakelijke professionals kan echt het verschil maken in het bereiken van duurzaamheidsdoelen. Als team herontwerpen we niet alleen het binnenvaartschip, maar ook het hele proces van stadslogistiek. We zijn er trots op deel uit te maken van dit initiatief dat mogelijk is gemaakt door de provincie Zuid-Holland die de seed-financiering heeft verstrekt", zei Peter de Bruijn, managing director van Blue Turtle Associates.

Foto's

 • J.Roeland
  ESTERO
 • J.Roeland
  MANNA
 • J.Roeland
  TYDA KYRA
 • Binnenvaartschip LIA
  Binnenvaartschip LIA

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden