Transport Online - FNV en Nautilus: Alle varende werknemers van Kotug Smit Rotterdam onder één cao

FNV en Nautilus: Alle varende werknemers van Kotug Smit Rotterdam onder één cao

FNV en Nautilus: Alle varende werknemers van Kotug Smit Rotterdam onder één cao
13-11-2018 16:42 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

ROTTERDAM - Na een lang en intensief onderhandelingsproces hebben FNV Havens en Nautilus International overeenstemming bereikt met Kotug Smit Towage (Kotug Smit) over een cao die geldt voor de circa 230 werknemers op de sleepboten. De cao gaat formeel in per 1 januari 2017 en heeft een looptijd van vier jaar.

Bij de fusie van de Kotug- en Smit-havensleepdiensten in 2016 bestond er een cao voor Smit-werknemers, een arbeidsvoorwaardenregeling voor nieuwere Smit-werknemers en een cao voor de werknemers van Kotug. Die drie zijn nu geïntegreerd, waarbij de grootste verschillen tussen de regelingen zijn weggenomen. De vakbonden hebben er op toegezien dat de nieuwe cao voor niemand een verslechtering van de arbeidsvoorwaarden met zich meebrengt.

Afspraken

In de nieuwe cao zijn onder andere afspraken gemaakt over automatische prijscompensatie (apc) voor alle werknemers, één systeem voor roosters en werktijden, arbeidsvoorwaarden voor inhuurkrachten, over werken in het buitenland en over loondoorbetaling bij ziekte. Voor de werknemers van Kotug Smit geldt dat hun salaris voor een veel groter deel zal gaan bestaan uit vaste componenten en voor een kleiner deel uit variabele componenten.

Harmonisatie van arbeidsvoorwaarden kost geld. In verband daarmee is voor de looptijd van deze nieuwe cao een gematigde loonontwikkeling afgesproken: 1,75 procent naast de apc. Op dit moment wordt nog de laatste hand gelegd aan de teksten van de nieuwe cao. Daarna worden deze aan de vakbondsleden toegelicht en kunnen zij zich middels een referendum erover uitspreken.

Alles in één

Joost van der Lecq, bestuurder van FNV Havens: "We zijn trots op dit resultaat. Met één cao, één roostersysteem, automatische prijscompensatie en dezelfde salarisgrondslagen voor alle werknemers hebben we een belangrijke basis gelegd voor de toekomst. We hebben daarnaast de indruk dat door dit delicate traject het vertrouwen bij de Kotug Smit-directie in vakbonden als onderhandelingspartner voor arbeidsvoorwaarden is toegenomen. Daarmee hebben we meer bereikt dan alleen een nieuwe cao."

Marcel van Dam, bestuurder Nautilus International: "Na een lang traject van onderhandelen is er een goed resultaat geboekt. De verschillende pakketten aan loon- arbeidsvoorwaarden zijn samengevoegd tot een evenwichtige cao. Voor de ex-Kotug werknemers is met name van belang dat veel variabele toeslagen in het basisloon zijn opgenomen."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,652
Diesel1,299

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions