Zaanstad: dialoog over andere Zwarte Piet

Zaanstad: dialoog over andere Zwarte Piet
13-11-2018 14:06 | Binnenland | auteur ANP

HAARLEM - De gemeente Zaanstad heeft vooraf uitvoerig overlegd over Zwarte Piet tijdens de nationale intocht van Sinterklaas dit jaar. De maatschappelijke discussie over de kwestie leidde bovendien wel degelijk tot resultaat want er is een andere Piet, zo voerden advocaten van de gemeente aan tijdens een kort geding over de intocht.

De stichting Majority Perspective vindt dat Zaanstad onrechtmatig handelt, omdat ze meewerkt aan de intocht en daarmee voorbijgaat aan de racistische stereotypering van Zwarte Piet. Maar volgens de advocaten is daarvan geen sprake. Zo gaat de gemeente volledig mee in het beleid van de publieke omroep NTR om roetveegpieten in te zetten. Die zijn minder zwart geschminkt dan de vroegere pieten en ze hebben ook geen kroeshaar, geen rode lippen en oorbellen.

Burgemeester Jan Hamming nodigde voor- en tegenstanders van Zwarte Piet uit en er waren bijeenkomsten met bewoners en de gemeenteraad.

De NTR meldde in het geding eveneens dat er wel degelijk veranderingen zijn in de figuur van Zwarte Piet en dat die geleidelijk worden ingevoerd. "En dat is geen gemakkelijke opgave. Het leidt elk jaar tot zeer felle reacties op de keuze en bedreigingen''. Volgens de NTR zijn de pieten dit jaar divers geschminkt en is er geen sprake van een racistische stereotypering voor donkere mensen.

De verandering doet volgens de omroep recht aan een evenwichtig beeld van de culturele verscheidenheid in Nederland. De publieke omroep voldoet hiermee aan zijn journalistieke zorgvuldigheid, stelden de advocaten van NTR.Juridische Column

Verschillende brancheorganisaties hebben al aangekondigd dat het coronavirus gevolgen heeft voor de tarieven voor zee- en luchtvrachttransport van en naar China. Logistieke dienstverleners willen de kosten die zij als gevolg van het virus extra moeten maken doorbelasten aan hun opdrachtgevers, de handels- en productiebedrijven. Kan dat zomaar?


LEES VERDER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,787
Diesel1,471

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden