Clicky


Brexitplan May dreigt te stranden in parlement

Brexitplan May dreigt te stranden in parlement
12-11-2018 10:34 | Financieel | auteur ANP/RTR/BLOOMBERG

LONDEN - Zowel van binnen haar eigen partij als vanuit de oppositie neemt de druk toe op de Britse premier Theresa May om de brexit-plannen van haar regering niet in stemming te brengen. De partijen willen dat ze het brexitvoorstel aanpast aan hun wensen.

May moest een voor maandag geplande spoedvergadering van het Britse kabinet schrappen nadat pro-brexitleden van haar kabinet en partijgenoten in het Europees Parlement dreigden het voorstel te torpederen.

In het Britse parlement dreigt voor May een vernietigende nederlaag als er zou worden gestemd voor het plan zoals dat er nu ligt. Oppositiepartij Labour wil nieuwe verkiezingen als het brexit-voorstel wordt weggestemd. De partij zal desnoods om een nieuw referendum vragen als er geen verkiezingen komen.

Als er dinsdag geen akkoord is, wordt het steeds onwaarschijnlijker dat er in november een speciale top van de Europese Unie zal komen om een brexitdeal te ondertekenen.

EU-ministers hadden maandag in Brussel ook overleg over de stand van zaken. Hun onderhandelaar Michel Barnier vertelde dat "intensieve inspanningen’’ doorgaan, maar dat er nog geen akkoord is. Voornaamste struikelblok is nog altijd een oplossing voor het vermijden van een 'harde’ grens tussen Ierland en het Britse Noord-Ierland.

De 27 ministers hebben vandaag wederom laten zien dat ze vastberaden zijn de eenheid te bewaren, aldus de Oostenrijkse minister Gernot Blümel, die het overleg voorzat. Ze spraken opnieuw hun steun uit voor Barnier. Daarnaast benadrukten ze de noodzaak door te gaan met de voorbereidingen voor het geval er geen deal komt.