Clicky

 
Transport Online - Afnemend signaal zwarte doos Lion-toestel

Afnemend signaal zwarte doos Lion-toestel

Afnemend signaal zwarte doos Lion-toestel
10-11-2018 10:23 | Ongevallen | auteur ANP

JAKARTA - De zoektocht in de Javazee naar de cockpitvoicerecorder van het verongelukte passagiersvliegtuig van Lion Air wordt bemoeilijkt door een langzaam afnemend geluidssignaal.

"Het signaal is moeilijk op te vangen en is aan het verdwijnen'', zegt Haryo Satmiko van het Nationaal Comité voor Transportveiligheid in Indonesië. Nieuwe en meer gevoelige apparatuur wordt nu ingezet om alsnog de tweede zwarte doos met gegevens van gesprekken in de cockpit terug te vinden. Eerder werd de andere zwarte doos van het toestel geborgen, waarin de vluchtgegevens zijn opgeslagen.

De cockpitvoicerecorder is volgens de onderzoekers cruciaal voor het vinden van de oorzaak. Onderzoeksleider Soearjanto Tjahjono stelt dat de vluchtrecorder voor 70 tot 80 procent bijdraagt aan opheldering, maar dat de gesprekken van de piloten onmisbaar zijn om vast te stellen wat precies heeft plaatsgevonden.

De autoriteiten kondigden zaterdag tevens aan te stoppen met het zoeken naar slachtoffers. "We kunnen nergens meer zoeken en wij vinden ook geen lichamen meer'', zegt Muhammad Syaugi, coördinator van de zoek- en reddingsacties. "We monitoren alleen nog maar.'' Van de gevonden lichamen zijn er inmiddels 77 geïdentificeerd.

De vrijwel nieuwe Boeing 737 MAX 8 van Lion Air stortte eind oktober kort na het opstijgen neer in de Javazee. Alle 189 inzittenden kwamen om. Indonesische autoriteiten vermoeden dat een specifieke sensor een defect had, waardoor onjuiste informatie over luchtstromen werden doorgegeven. Dit kan leiden tot overtrek, ook wel stall genoemd, waarbij de vleugels hun draagkracht verliezen en het toestel snel gaat dalen of uit de lucht valt. Fabrikant Boeing heeft luchtvaartmaatschappijen en piloten uitgelegd hoe dat kan worden voorkomen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,947
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions