Advocaat A7-blokkeerders teleurgesteld

Advocaat A7-blokkeerders teleurgesteld
09-11-2018 16:58 | Binnenland | auteur ANP

LEEUWARDEN - Advocaat Tjalling van der Goot die 33 van de 34 'blokkeer-Friezen' bijstaat, onder wie boegbeeld Jenny Douwes, is teleurgesteld over het vonnis van de rechtbank in Leeuwarden. Hij sluit hoger beroep niet uit.

Het grootste deel kreeg vrijdag een taakstraf van 120 uur opgelegd. Degenen die een grotere, coördinerende rol hadden kregen straffen van 180 uur tot 200 uur. "Stevige werkstraffen", vindt Van der Goot. "Mijn cliënten zijn vrijgesproken van het verhinderen van een betoging, een grondrecht en het zwaartepunt in deze zaak voor het Openbaar Ministerie, maar dit hoor ik niet terug het vonnis."

Daarbij gaat de rechter in de ogen van Van der Goot voorbij aan de verklaring van de locoburgemeester die uiteindelijk op 18 november 2017 de betoging van Kick Out Zwarte Piet in Dokkum verbood. "De locoburgemeester, die getuige was in deze zaak, heeft gezegd dat de blokkade zelf geen rol heeft gespeeld bij die beslissing."

De hoogste straf was voor Douwes wegens opruiing: een taakstraf van 240 uur en een maand voorwaardelijke celstraf. Volgens de rechter heeft de veertigjarige vrouw bij het oproepen tot een snelwegblokkade niet aangezet tot geweld. Van der Goot: "Zij is vrijgesproken van het medeplegen van de blokkade en uiteindelijk slechts veroordeeld voor een uitgeklede vorm van opruiing. Maar ze krijgt wel de hoogste straf. Dat kan ik haar niet uitleggen. De rechter ziet haar als aanjager van de actie, anders heb ik er geen verklaring voor."NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,786
Diesel1,476

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden