Transport Online - Arts vervolgd voor euthanasie

Arts vervolgd voor euthanasie

Arts vervolgd voor euthanasie
09-11-2018 13:47 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Dat een arts wordt vervolgd voor de euthanasie op een demente vrouw, is vooral een tragedie voor de arts, zegt de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE). Volgens de organisatie, die zich inzet voor het recht op euthanasie, heeft de arts naar eer en geweten en in het belang van de patiënt gehandeld.

Euthanasie is sinds 2002 toegestaan in Nederland. Het is voor het eerst sinds die wet inging, dat een arts ervoor wordt vervolgd.

Volgens het Openbaar Ministerie is het niet duidelijk of de 74-jarige vrouw echt dood wilde. Ze had wel een zogeheten wilsverklaring opgesteld, nadat ze te horen had gekregen dat ze Alzheimer had en voordat ze in een verzorgingstehuis werd opgenomen, maar die verklaring was onduidelijk. Ze stelde bijvoorbeeld dat ze dood wilde ,,wanneer ik daar zelf de tijd rijp voor acht'' en "op mijn verzoek'', maar vervolgens gaf ze niet aan dat ze er de tijd rijp voor achtte. De vrouw zei wel regelmatig dat ze wilde sterven, maar zei steeds een paar minuten later "maar nu nog niet''. De arts had haar daarom moeten vragen of zij echt dood wilde, ook al was zij dement.

De Regionale Toetsingscommissie Euthanasie had vorig jaar al geconcludeerd dat de arts niet zorgvuldig was geweest. Bovendien is de vrouw in juli berispt door het tuchtcollege voor de euthanasie. Daar is zij tegen in beroep gegaan. Die zaak loopt nog. Een maand na de euthanasie is ze met pensioen gegaan.

Het OM doet nog onderzoek naar twee andere gevallen van euthanasie. Daar wordt "binnen enkele weken'' duidelijk of er een aanklacht komt.

KNMG noemt de vervolging voor deze arts ,,enorm belastend". Voorzitter René Héman zegt: "Ik heb respect voor de openheid die deze arts heeft betracht en de wijze waarop zij zich toetsbaar heeft opgesteld. (...) Euthanasie bij gevorderde dementie is in de samenleving, maar ook onder artsen, zeer omstreden en onderwerp van uitgebreid debat." Verder wilde KNMG niet inhoudelijk reageren zolang de zaak onder de rechter is.

Dat geldt ook voor de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde Verenso, die alleen een algemene reactie wil geven: "Euthanasie bij dementie is een ingewikkelde kwestie."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,863
Diesel1,498

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen