Clicky

 
Transport Online - Kort geding om verbod landelijke sintintocht

Kort geding om verbod landelijke sintintocht

Kort geding om verbod landelijke sintintocht
09-11-2018 10:23 | Binnenland | auteur ANP

HAARLEM - [update 13:30 uur] Via een kort geding willen tegenstanders van Zwarte Piet de landelijke intocht van Sinterklaas verbieden. De stichting Majority Perspective daagt onder meer de NTR, die de tv-uitzending verzorgt, en burgemeester Jan Hamming van Zaanstad, waar de intocht volgende week is, voor de civiele rechter in Haarlem.

De stichting eist een verbod op de volgens haar "racistische nationale intocht in Zaanstad''. Ook het Commissariaat voor de Media (CvdM), de Staat, Kijkwijzer en mediabedrijf Vinke Vision zijn gedagvaard. "Alle partijen maakten zich schuldig aan het niet naleven van wetten en internationale verdragen, waaronder VN-kinderrechtenverdragen en anti-racismeverdragen. Dit deden ze in georganiseerd verband'', zegt de stichting, die zich naar eigen zeggen inzet tegen "systematische onderdrukkingen''. "Dit kan en mag zo niet meer verder gaan.'' Zo kan de Staat volgens een woordvoerder op lokaal niveau ingrijpen en de vergunning voor de intocht nietig verklaren.

Achter de stichting zitten een onbekend en niet bij naam genoemd aantal partijen die tegen Zwarte Piet zijn. Volgens de zegsman gaat het niet om de 'gebruikelijke' anti-Piet-activisten, zoals de aanhangers van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP). De stichting voelt zich genoodzaakt in actie te komen, onder meer omdat KOZP eerder deze week demonstraties aankondigde bij regionale intochten.

Boze reacties

Een woordvoerster van de rechtbank bevestigt dat het kort geding doorgaat. De gemeente Zaanstad wil niet voorafgaand aan de zitting reageren, liet een woordvoerder van de burgemeester weten. Dat geldt ook voor de NTR.

Op de Facebookpagina van de stichting stromen de boze reacties op het initiatief inmiddels binnen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,982
Diesel1,625

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions