Clicky


Noord-Koreaan doet aangifte tegen Nederlandse scheepsbouwer

Noord-Koreaan doet aangifte tegen Nederlandse scheepsbouwer
08-11-2018 10:29 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

AMSTERDAM - [update 10:59 uur] Een Noord-Koreaanse werknemer heeft bij het functioneel parket van het Openbaar Ministerie aangifte gedaan tegen een Nederlandse scheepsbouwer. De aangever, die volgens zijn advocaat "om veiligheidsredenen" anoniem wil blijven, stelt dat hij jarenlang als een soort slaaf heeft gewerkt op een Poolse scheepswerf. Het Nederlandse bedrijf liet daar scheepsrompen bouwen en repareren terwijl het wist onder welke erbarmelijke omstandigheden Noord-Koreaanse werknemers daar moesten werken.

Desondanks bleef het bedrijf opdrachten aan de Poolse werf, Crist S.A., verstrekken, stelt het Nederlandse advocatenkantoor Prakken d'Oliveira donderdag. Het kantoor staat de Noord-Koreaanse aangever bij. Het advocatenkantoor wil niet zeggen om welke scheepsbouwer het gaat, omdat dit het strafrechtelijk onderzoek zou kunnen belemmeren. De betrokken werknemer zou twaalf uur per dag onder onveilige omstandigheden hebben moeten werken. Het grootste deel van zijn loon ging naar de Noord-Koreaanse staat.

Het juridische team dat de Noord-Koreaanse werknemer vertegenwoordigt, koos er bewust voor de zaak in Nederland aanhangig te maken.

"Het Nederlandse recht biedt een unieke mogelijkheid die het voordeel trekken uit uitbuiting strafbaar stelt. Dit opent de mogelijkheid om bedrijven aansprakelijk te houden die weliswaar zelf niet de directe uitbuiters zijn, maar die wel willens en wetens van deze uitbuiting profiteren. Deze bedrijven maken daarmee grote winsten in het Westen, ten koste van de werknemers uit ontwikkelingslanden'', aldus Barbara van Straaten, advocaat bij Prakken d’Oliveira.

Ook de anti-slavernij-organisatie Freedom Fund steunt de actie.