Clicky

 
Transport Online - Britse parlementsleden bezoeken Eurofrigo in kader van de Brexit

Britse parlementsleden bezoeken Eurofrigo in kader van de Brexit

Britse parlementsleden bezoeken Eurofrigo in kader van de Brexit
06-11-2018 11:39 | Algemeen | auteur Redactie

ROTTERDAM - Een delegatie uit het Britse parlement heeft gisteren het Rotterdamse bedrijf Eurofrigo bezocht. Doel van het bezoek aan Nederland is het vinden van een oplossing voor het grensprobleem tussen Ierland en Noord-Ierland, waarop de Brexit onderhandelingen zijn vastgelopen. De Britse parlementariërs Owen Paterson en Marcus Fysh, beiden lid van de European Research Group (ERG) zijn geïnteresseerd in het Nederlandse model met inlandse inspectiepunten. Fysh gaf aan een stuk optimischer te zijn na afloop van het bezoek aan Eurofrigo.

Nederlandse oplossing

De ERG is voorstander van een douanegrens, waarbij de formaliteiten op de plaats van lading en lossing worden voldaan in plaats van bij de fysieke grens. Van speciaal belang zijn de controles op veterinaire en fytosanitaire goederen. Volgens Europese wetgeving dienen controles in de ‘immediate vicinity of the border’ plaats te vinden. Interessant aan het Nederlandse model zijn de locaties van veterinaire inspectiepunten die tot wel 40 kilometer landinwaarts liggen, zoals bij Eurofrigo het geval is. In Nederland heeft de overheid gekozen voor de uitbesteding van veterinaire import- controles aan het bedrijfsleven. Eurofrigo laat de producten aanvoeren vanuit de Rotterdamse haven naar de opslag landinwaarts. Controles worden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op het terrein en in de cold stores van Eurofrigo uitgevoerd.

Advies

Op verzoek van douane-expert Hans Maessen brachten de parlementariërs een bezoek aan de logistieke dienstverlener. Maessen adviseert een denktank van voorstanders van de Brexit binnen de conservatieve partij in Groot-Brittannië en wees de parlementariërs op de Nederlandse oplossing. Het implementeren van een simpel bestaande oplossing zoals vandaag in Rotterdam gepresenteerd heeft de voorkeur voor de parlementariërs.

"Eurofrigo laat zien dat professionele inspecties op grote schaal niet per se bij de grens hoeven plaats te vinden", aldus Paterson. De Britse parlementsleden denken dat een soortgelijk model ook toepasbaar is in Ierland en zien zelfs een mogelijke adviserende rol voor Nederland weggelegd.

Jeroen Tempels, algemeen directeur Eurofrigo: “We zijn blij dat we als onafhankelijke partij onze expertise kunnen delen met geïnteresseerden in binnen- en buitenland. Onze kennis op het gebied van veterinaire inspecties, het juist behandelen en opslaan van de goederen en de goede en professionele samenwerking met de NVWA maken de werkwijze van Eurofrigo uniek. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als deze werkwijze tot een oplossing zou kunnen leiden voor het grensprobleem.”

Foto's

  • J.Roeland
    KLG EUROPE

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,954
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats