Clicky


'Huizenkopers leggen meer eigen geld in'

'Huizenkopers leggen meer eigen geld in'
06-11-2018 09:43 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - Huizenkopers lijken steeds meer eigen geld in te leggen bij de aankoop van een woning. Uit onderzoek van IG&H Consulting & Interim blijkt dat de huizenprijzen ook de afgelopen maanden zijn gestegen, maar dat de gemiddelde hypotheeksom goeddeels gelijk is gebleven.

Voor het eerst werd de groei van de totale hypotheekmarkt sterker geremd door de hoogte van de hypotheek dan door het aantal verstrekte hypotheken, menen de kenners. De totale hypotheekomzet in de branche steeg de voorbije maanden met "slechts" 3,8 procent. Het aantal verstrekte hypotheken nam met 2,9 procent toe. De stijging van de gemiddelde hypotheeksom was 0,8 procent.

Deze ontwikkelingen lijken een gevolg van overheidsbeleid. Voor de aankoop van de woning mag momenteel maximaal 100 procent van de marktwaarde worden geleend. Dit percentage is de afgelopen jaren stapsgewijs teruggebracht. Bijkomende kosten moeten door de huizenkoper nu zelf worden betaald. Daarmee worden kopers verplicht meer eigen geld in te leggen.