Transport Online - Italië wacht nog meer water

Italië wacht nog meer water

Italië wacht nog meer water
05-11-2018 13:53 | Buitenland | auteur ANP/WEERONLINE

ROME - Italië gaat gebukt onder noodweer. Zeker 29 mensen zijn omgekomen, Venetië kampt met de zwaarste overstromingen in tien jaar, miljoenen bomen zijn ontworteld door zware windstoten. Vanaf donderdag lijkt het met name in het midden en zuiden droger te worden. "Maar op langere termijn gaat Italië nog geen stabiel, droog weer krijgen", voorspelt meteoroloog Yannick Damen van Weeronline.

"Waarschijnlijk blijft het de komende tijd nat, al is het afwachten hoe hevig de buien zullen zijn", zegt Damen. Dat Italië met neerslag te maken heeft, is niet bijzonder. Ieder jaar hebben landen rond het Middellandse Zee te kampen met flinke regenval. Het temperatuurverschil tussen de lucht en de nog warme zee is groot, wat zorgt voor buien.

Dit jaar valt er echter bijzonder veel regen, vertelt Damen. "De zee is heel warm. Daardoor is de lucht vlak boven het zeewater nog warmer dan normaal, waardoor meer vocht verdampt en in de buien belandt. Dat zorgt voor meer regen." Ook de komende weken blijft dat voor buien zorgen, schat de meteoroloog in. Italië krijgt het waarschijnlijk het zwaarst te verduren, maar ook in Spanje, Portugal en met name Griekenland zou het wel eens flink kunnen gaan regenen.

De buien maken veel slachtoffers. Alleen op Sicilië kwamen afgelopen weekeinde al twaalf mensen om het leven. Nabij Palermo werden twee families verrast door een buiten zijn oevers getreden rivier, drie anderen werden in hun auto meegesleept door een plotselinge overstroming.

In die verrassing schuilt het grootste gevaar, vertelt Damen. Vooral in bergachtige gebieden, waar het water naar de lager gelegen gebieden stroomt. "Het kan zijn dat mensen in een dal worden getroffen door een overstroming, terwijl het bij hen niet eens regent. Het water komt dan vanuit de bergen. De bewoners zijn minder alert, het is bij hen namelijk droog, en worden opeens getroffen door een vloedgolf."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,265

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions