Transport Online - Emile Ratelband wil 'gevoelsleeftijd' in paspoort

Emile Ratelband wil 'gevoelsleeftijd' in paspoort

Emile Ratelband wil 'gevoelsleeftijd' in paspoort
05-11-2018 11:45 | Binnenland | auteur ANP

ARNHEM - Voor Emile Ratelband is het niet voldoende om zich jonger te voelen en te gedragen, hij wil dat ook gelegaliseerd hebben. Daarom moet in zijn paspoort staan dat hij is geboren in maart 1969 en niet in 1949, zo betoogde hij maandag samen met zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers voor de rechtbank in Arnhem. "Ook bij transgenders kan het geslacht op de geboorteakte nu veranderd worden en in dezelfde tijdgeest moet er ook ruimte zijn voor een leeftijdswijziging", zeiden ze tegen de rechter, die Ratelband uitgebreid ondervroeg over zijn verzoek.

De 69-jarige Ratelband, die zich omschrijft als 'bewustzijnsverruimer', lijdt naar eigen zeggen onder zijn papieren leeftijd. Als 'oude man' loopt hij tegen tal van zaken aan die hij niet wil. Hij wijst op discriminatie om zijn leeftijd, onder meer door bedrijven die zich laten afschrikken om een oude man in te huren voor adviezen om werknemers anders tegen zichzelf en hun werk te laten aankijken.

Ook de AOW en het pensioen ervaart hij als een last en wil hij liever niet. Hij heeft het UWV gevraagd de AOW niet uit te keren, "maar dat kan niet'', betreurde de licht bebaarde Ratelband. Uitstel van het staatspensioen levert de maatschappij ook nog een voordeel op van 288.000 euro, zei Kuijpers.

Uit herhaalde fysieke en psychologische onderzoeken blijkt volgens Ratelband dat zijn biologische leeftijd zelfs tussen de 40 en 45 jaar is. "Het is een gevoelskwestie, het draait om mijn identiteit en die klopt niet met mijn geboorteakte.'' Volgens Kuijpers gaat het hier om sociaal lijden en is het geen bevlieging van zijn cliënt maar een duurzame wens.

De ambtenaar van de burgerlijke stand en het Openbaar Ministerie zijn tegen. De wet staat het niet toe en ook de rechterlijke uitspraken over dit onderwerp geven geen enkele ruimte voor aanpassing, zei de officier van justitie.

Uitspraak uiterlijk over vier weken.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 6 juli t/m zondag 12 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,681
Diesel1,319

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions