Clicky

 
Transport Online - Ryanair ontslaat deel personeel Eindhoven

Ryanair ontslaat deel personeel Eindhoven

Ryanair ontslaat deel personeel Eindhoven
05-11-2018 13:41 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

EINDHOVEN - Ryanair heeft zestien van de 98 cabinemedewerkers die vanaf luchthaven Eindhoven werkten ontslagen. Ruim dertig medewerkers hebben onder protest ingestemd met de 'vrijwillige' overplaatsing en nog eens zestien medewerkers hebben zelf aangegeven niet voor Ryanair te willen werken. Dat bevestigde vakbond FNV Luchtvaart.

Vanaf maandag heeft Ryanair zijn basis in Eindhoven gesloten, ondanks protest van personeel. FNV zegt nu naar de rechter te stappen. Ze willen dat het personeel volgens Nederlands recht worden behandeld. Daarnaast wil de bond dat medewerkers die hebben ingestemd met de verhuizing ruimschoots wordt gecompenseerd.

De ontslagen medewerkers zaten volgens FNV nog in hun proeftijd. Daardoor konden zij zonder opgaaf van reden worden ontslagen. Een derde van de cabinemedewerkers heeft niet ingestemd met de overplaatsing en zit nu thuis. Eerder was al bekend dat de zestien piloten die door Ryanair voor het blok zijn gezet ook "bereidwillig thuis" zitten. Zij zijn volgens pilotenbond VNV bereid iedere vlucht vanaf luchthaven Eindhoven naar elders uit te voeren.

Volgens VNV is geen van de vliegers ingegaan op het eerdere aanbod van de Ierse prijsvechter tot 'vrijwillige' overplaatsing. Daarvoor hadden ze tot vrijdag 18.00 uur de tijd. De piloten hadden Ryanair al wel voor de rechter gesleept. Die oordeelde dat de piloten alleen vluchten vanaf Eindhoven hoefden uit te voeren. In de roosters van Ryanair staan nog wel vluchten naar Eindhoven, maar die beginnen allemaal elders.

Nederlandse piloten die wel gehoor hebben gegeven aan de oproep van Ryanair doen dit volgens de VNV zeker niet op vrijwillige basis. Voor zzp'ers geldt dat zij, gelet op inkomstenderving, geen keuze hebben. Andere piloten vallen bijvoorbeeld onder het Ierse recht en zitten ook nog in hun proeftijd.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden