Clicky


Herstart bouw Wilhelminasluis goed voor bedrijfsleven

Herstart bouw Wilhelminasluis goed voor bedrijfsleven
31-10-2018 13:20 | Algemeen | auteur Redactie

ZAANDAM - De bouw van de Wilhelminasluis bij Zaandam kan begin volgend jaar worden hervat. De provincie Noord-Holland heeft met bouwer Heijmans een intentieovereenkomst gesloten waarmee een einde komt aan twee jaar gesteggel over het ontwerp en meerkosten van de sluis. Door de forse vertraging die het project heeft opgelopen, zijn bedrijven die in de regio gebruik maken van binnenvaart geconfronteerd met een schade die in de tientallen miljoenen loopt. Volgens evofenedex, de behartiger van de handels- en logistieke belangen van 15.000 bedrijven, is het daarom goed nieuws dat er nu eindelijk zicht is op een vlotte afronding van het project.

De verwachting is dat in de loop van 2020 bedrijven kunnen profiteren van de voordelen van de nieuwe sluis, zoals het kunnen varen met grotere schepen en een betere bediening. evofenedex zal inzetten op een zo’n snel mogelijke herstart van de bouw en daadwerkelijke afronding in 2020. Verdere vertraging is niet acceptabel, zeker gezien het feit dat bedrijven al ruim twee jaar langer hinder ondervinden dan was gepland.

Vanaf 2014 liggen de provincie en Heijmans met elkaar overhoop over het ontwerp van de sluis en wie verantwoordelijk is voor de meerkosten. Partijen kwamen er samen niet uit, waarop de zaak werd voorgelegd aan de Raad van Arbitrage voor de Bouw. Met de nieuw gesloten overeenkomst voor het gezamenlijk afbouwen van de Wilhelminasluis in Zaandam, leggen beide partijen zich neer bij deze uitspraak.