Clicky


Bedreiger burgemeester Van Zanen vrijgelaten

Bedreiger burgemeester Van Zanen vrijgelaten
31-10-2018 12:09 | Binnenland | auteur ANP

UTRECHT - De 58-jarige man die ervan wordt verdacht de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen te hebben bedreigd, komt op vrije voeten. Hoewel het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag nog een celstraf van zes maanden eiste, waarvan twee voorwaardelijk, en het vonnis pas op 13 november wordt uitgesproken, vindt de rechtbank in Utrecht dat hij niet langer in voorarrest kan worden gehouden.

De man zit sinds juli in voorarrest. De rechtbank stelt dat als hij wordt veroordeeld, de straf niet hoger zal zijn dan de tijd die hij al heeft vastgezeten.

De verdachte zou de bedreigingen op 11 en 16 juli telefonisch hebben geuit. Hij kreeg de burgemeester niet zelf aan de lijn. Toen hij op 20 juli in het stadhuis van Utrecht werd opgepakt, uitte hij opnieuw een ernstige bedreiging aan het adres van Van Zanen, aldus het OM.

Het OM wil dat de rechter aan de straf voorwaarden verbindt, zoals een behandeling. De man zou zwakbegaafd zijn en aan psychotische wanen lijden. Hij komt niet zonder behandeling op straat, want de man liep volgens het OM al onder toezicht na een eerdere veroordeling.