Transport Online - Rampvliegtuig vloog dag eerder ook al onregelmatig

Rampvliegtuig vloog dag eerder ook al onregelmatig

Rampvliegtuig vloog dag eerder ook al onregelmatig
30-10-2018 10:07 | Ongevallen | auteur ANP/RTR

JAKARTA - De Lion Air Boeing 737 MAX die maandagochtend in Indonesië neerstortte, vloog tijdens een vlucht de avond ervoor al onregelmatig toen het een "technisch probleem'' ondervond. Dat blijkt uit vluchtgegevens van de website FlightRadar24.

Na het opstijgen van Denpasar op het vakantie-eiland Bali op zondagavond, waren er ongewone variaties in hoogte en vliegsnelheid in de eerste paar minuten van de vlucht. Er was sprake van een plotselinge daling van 875 voet in een tijdsbestek van 27 seconden, terwijl het toestel normaal gesproken had moeten stijgen, voordat het stabiliseerde en verder vloog naar Jakarta.

Echter, de piloten hielden het vliegtuig op een maximale hoogte van 28.000 voet vergeleken met 36.000 voet op dezelfde route eerder in de week. Lion Air-topman Edward Sirait zei maandag dat er een technisch probleem was opgetreden tijdens de vlucht van Denpasar naar Jakarta, maar dat het was opgelost "volgens de richtlijnen''.

Twee passagiers op die eerdere vlucht meldden op Instagram dat ze zich zorgen hadden gemaakt over problemen met het airconditioningsysteem en de verlichting in de cabine voordat het vliegtuig bijna drie uur te laat vertrok. Een van hen, tv-presentatrice Conchita Caroline, voegde eraan toe dat ze een "raar'' motorgeluid had gehoord bij het opstijgen, dat tijdens de vlucht aanhield.

Onduidelijk is of de cabineproblemen op enigerlei wijze verband hielden met de technische problemen genoemd door de topman van de luchtvaartmaatschappij.

Een functionaris van het Indonesische nationale comité voor transportveiligheid bevestigde dinsdag dat het toestel technische problemen had, waaronder een "onbetrouwbare vliegsnelheid''.

Plaatsvervangend hoofd Haryo Satmiko zei op een persconferentie dat "de vermoedelijke oorzaak van het ongeluk wordt onderzocht''. Hij zei dat het comité een opname heeft van het gesprek tussen de piloot van vlucht JT610 voordat het neerstortte en de verkeerstoren in Jakarta. "We vragen ook om informatie van de laatste piloot die van Denpasar naar Jakarta vloog. Maar we hebben de technicus nog niet ontmoet'', voegde hij eraan toe, verwijzend naar de technicus die het vliegtuig tussen de twee vluchten behandelde.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,836
Diesel1,505

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen