Transport Online - Meer ritten Nederlandse vrachtwagens van en naar Groot-Brittannië

 


Meer ritten Nederlandse vrachtwagens van en naar Groot-Brittannië

Meer ritten Nederlandse vrachtwagens van en naar Groot-Brittannië
30-10-2018 00:05 | Transport | auteur Redactie

DEN HAAG - Europese vrachtwagens reden in 2017 bijna 3,5 miljoen keer van en naar Groot-Brittannië. Van die ritten werden er 237 duizend gemaakt door Nederlandse vrachtwagens. Dat was 1,8 procent meer dan in 2016. Dit meldt het CBS.

Buitenlandse vrachtwagens maakten vorig jaar minder ritten met goederen van en naar het Verenigd Koninkrijk. Ten opzichte van 2016 daalde het aantal met 4,3 procent. Nederlandse vrachtwagens maken, na Britse, Poolse en Ierse, de meeste ritten van en naar het Verenigd Koninkrijk.

De stijging van het aantal beladen ritten van Nederlandse vrachtwagens komt geheel voor rekening van de ritten tussen het Verenigd Koninkrijk en landen buiten Nederland. Vanuit en naar Nederland daalde het aantal ritten in 2017 met 1,4 procent.

Ierland was in 2017 de belangrijkste bestemming van Europese vrachtwagens voor goederen uit het Verenigd Koninkrijk, met een aandeel van ruim 26 procent. Op het Europese vasteland waren dat Frankrijk en Duitsland, met een aandeel van respectievelijk bijna 17 en ruim 13 procent. Nederland was de vierde bestemming van Europese vrachtwagens die met goederen vanuit het Verenigd Koninkrijk vertrokken.

MOE-landen

Vrachtwagens uit Midden- en Oost-Europese landen (MOE-landen) vervoeren steeds meer goederen van en naar het Verenigd Koninkrijk. Tussen 2008 en 2017 is het aandeel vervoerd gewicht verdubbeld van 22 procent tot 44 procent. Van elke tien ritten met goederen van en naar het Verenigd Koninkrijk werden er in 2017 vier gemaakt met een vrachtauto uit Midden- en Oost-Europa.

Bilateraal transport

Het grensoverschrijdende wegvervoer door Europese vrachtwagens van en naar het Verenigd Koninkrijk bestaat voor bijna twee derde uit bilateraal transport, waarbij de goederen van of naar het eigen land worden getransporteerd. Voor Nederlandse vrachtwagens lag dit aandeel met 70 procent van het vervoerde gewicht hoger dan gemiddeld. Vrachtwagens uit Midden- en Oost-Europa vervoeren juist meer van en naar andere landen dan het eigen land. Van alle goederen die vrachtwagens uit MOE-landen in het Verenigd Koninkrijk in 2017 hebben geladen en gelost, was 29 procent afkomstig uit of bestemd voor eigen land.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,584
Diesel1,339

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden