Transport Online - 'Merkel bereid te stoppen als voorzitter CDU'

'Merkel bereid te stoppen als voorzitter CDU'

'Merkel bereid te stoppen als voorzitter CDU'
29-10-2018 11:12 | Buitenland | auteur ANP/DPA

BERLIJN - De Duitse bondskanselier Angela Merkel is bereid haar CDU-voorzitterschap op te geven na het massale stemmenverlies bij de deelstaatverkiezingen in Hessen. Het Duitse persbureau DPA vernam van bronnen binnen de partij dat Merkel dit maandag in een vergadering van de partijleiding duidelijk had gemaakt.

Haar opvolger kan al begin december op het partijcongres van de CDU in Hamburg worden gekozen. Merkel staat sinds 2000 aan het hoofd van de CDU en is sinds november 2005 bondskanselier van de Bondsrepubliek Duitsland. Ze zou wel bondskanselier willen blijven. Tot nu toe heeft zij altijd verklaard dat het partijvoorzitterschap en het kanselierschap bij dezelfde persoon moeten liggen.

Voormalig CDU/CSU-fractieleider Friedrich Merz wil zich kandidaat stellen voor het CDU-voorzitterschap. Het Duitse persbureau heeft dit maandag uit kringen rond Merz vernomen. De voormalige rivaal van Merkel had zich de afgelopen jaren teruggetrokken uit de actieve politiek.

Net als eerder de zusterpartij CSU in Beieren, leed de CDU in Hessen zondag grote verliezen. In de loop van de dag zullen de partijcommissies in Wiesbaden en Berlijn de gevolgen van het resultaat bespreken.

De CDU kreeg in Hessen 27 procent van de stemmen. Dat is de slechtste uitslag sinds 1966. Bij de vorige verkiezing in 2013 steunde ruim 38 procent van de stemmers de christendemocraten.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,267

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions