Transport Online - CDU en SPD krijgen klappen in Hessen

CDU en SPD krijgen klappen in Hessen

CDU en SPD krijgen klappen in Hessen
28-10-2018 19:46 | Buitenland | auteur ANP/DPA

WIESBADEN - De christendemocratische CDU en sociaaldemocratische SPD lijken zware klappen te krijgen bij de deelstaatverkiezing in Hessen. Uit prognoses van Duitse media blijkt dat het CDU vermoedelijk weer de grootste partij zal worden, maar wel fors krimpt ten opzichte van de vorige verkiezing.

Het CDU lijkt volgens de eerste voorspellingen 27 of 28 procent van de stemmen te krijgen. Dat zou de slechtste uitslag zijn sinds 1966. Bij de vorige verkiezing in 2013 steunde ruim 38 procent van de stemmers de christendemocraten. De SPD kreeg destijds 30,7 procent van de stemmen, maar lijkt nu uit te komen op ruim 20 procent.

De grote winnaars zijn de Groenen en Alternative für Deutschland (AfD), die fors groeien. De Groenen gaan naar verwachting van 11,1 procent in 2013 naar bijna 20 procent bij deze stembusgang. AfD zou kunnen rekenen op ruim 12 procent van de stemmen, terwijl de partij in 2013 nog bleef steken op 4,1 procent van de stemmen.

Hessen heeft momenteel een CDU-premier, Volker Bouffier. Hij verwacht te kunnen aanblijven. Bouffier wil de komende dagen met andere partijen gaan praten over mogelijke samenwerking. Hessen wordt momenteel bestuurd door het CDU en de Groenen. Die laatste partij zit landelijk in de oppositie.

Het CDU van bondskanselier Angela Merkel en de SPD werken landelijk samen in de zogeheten Grote Coalitie (GroKo). Een nederlaag in Hessen kan die samenwerking onder druk zetten. De sociaaldemocraten leden deze maand ook al een nederlaag bij deelstaatverkiezing in Beieren. De partij van Merkel deed daar niet mee, maar zusterpartij CSU leed wel een zware nederlaag.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,267

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions