Clicky

 'Veel meer geluidshinder omwonenden Schiphol'

'Veel meer geluidshinder omwonenden Schiphol'
28-10-2018 18:31 | Algemeen | auteur ANP

SCHIPHOL - Omwonenden van Schiphol ervaren veel meer geluidshinder van de luchthaven dan Schiphol zelf rapporteert. Het gaat bij de ervaring van ernstige geluidsoverlast van het vliegverkeer van en naar Schiphol om anderhalf keer hoger, stelt de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland. De organisatie analyseerde Hinderbelevingsonderzoeken van GGD's van gemeenten rondom Schiphol. In 2016 ervoeren volgens de milieufederatie 198.000 mensen ernstige geluidshinder.

Schiphol berekende zelf dat er 138.500 gedupeerden waren. Volgens recent onderzoek van het Nationaal Lucht en Ruimtevaart Instituut ligt het verschil tussen de theoretische berekening van Schiphol en het meten van de werkelijke geluidsbelasting tussen de 1 en 2 decibel. "Voor Schiphol betekent 1 decibel 25 procent (125.000) extra vliegbewegingen. De luchthaven maakt daar gretig gebruik van", aldus directeur Sijas Akkerman.

Volgens de milieufederatie ervoeren 40.000 mensen slaapverstoring. Dat is twee keer zoveel dan het aantal van 19.500 waar Schiphol op uit kwam. "Het aantal gehinderden is via verschillende methoden vast te stellen. Wij gebruiken de methode die de overheid heeft vastgesteld", zegt een woordvoerder van Schiphol in een reactie.

Akkerman is het niet eens met die manier van berekenen en wijst naar de overheid. "Als de overheid naar de werkelijke geluidshinder zou kijken, dan zou Schiphol moeten krimpen in plaats van groeien."

Schiphol stelt hetzelfde doel voor ogen te hebben als de milieufederatie. "We willen inzicht in de hinder en die beperken. We ondersteunen ook de aanpak van de minister om het meten van geluid, naast het berekenen, een grotere rol te geven."

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,103
Diesel1,924

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions