Clicky

 
Transport Online - OM: agent deelde geheimen met criminelen

OM: agent deelde geheimen met criminelen

OM: agent deelde geheimen met criminelen
25-10-2018 13:42 | Binnenland | auteur ANP

BREDA - De politie denkt dat een groep Marokkaanse criminelen in 2014 hulp heeft gehad van een corrupte Tilburgse politieagent. Het vermoeden bestaat dat de criminelen via hem informatie uit het politiesysteem hebben ontvangen om achter de verblijfplaats van een vijand te komen. De informatie werd gebruikt om familie van de gezochte man onder druk te zetten. Bij zijn oom, vader en vriendin in Nieuwegein werden kort na elkaar aanslagen gepleegd.

De officier van justitie heeft dat donderdag gezegd in de strafzaak tegen de voormalig hondengeleider. Voor schending van zijn ambtsgeheim eiste de aanklager tegen de 42-jarige Tilburger tien dagen celstraf plus een taakstraf van 240 uur.

Volgens de officier van justitie moet de politie volstrekt integer zijn en is de kern van de rechtsstaat geraakt. "We moeten erop kunnen vertrouwen dat politiemensen integer zijn en geen andere motieven hebben'', zei hij.

De rol van de agent kwam aan het licht tijdens het onderzoek naar de drie ontploffingen in Nieuwegein. Bij de vriendin van de gezochte man was twee weken eerder een envelop bezorgd met onder andere zijn politiefoto en informatie over auto’s die hij gebruikte. De man werd dringend gevraagd om contact op te nemen maar hij sloeg op de vlucht naar Curaçao.

De agent werd op 21 april 2015 aangehouden. De Tilburger zat tien dagen vast en is zijn baan bij de politie kwijt.

Verdachte Michel W. verklaarde donderdag tijdens de rechtszaak voor het eerst dat hij de informatie over de man heeft gezocht vanwege onderzoek naar een ruzie in de horeca in Tilburg. Hoe het kan dat juist de informatie die hij uit het politiesysteem haalde op straat belandde, kon hij niet verklaren.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,360
Diesel2,070

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden