Clicky

 Brussel vraagt Rome begroting aan te passen

Brussel vraagt Rome begroting aan te passen
23-10-2018 16:54 | Financieel | auteur ANP

STRAATSBURG - De Europese Commissie vraagt de Italiaanse regering formeel een nieuwe ontwerpbegroting voor 2019 in te leveren. Het is voor het eerst dat het dagelijks bestuur van de EU een begroting van een euroland verwerpt. Rome krijgt maximaal drie weken de tijd om de cijfers voor Brussel aanvaardbaar te maken.

Volgens vicevoorzitter Valdis Dombrovskis is het besluit "betreurenswaardig'' maar "er is geen alternatief''. De brief die minister van Financiën Giovanni Tria maandag naar Brussel stuurde om de cijfers toe te lichten, was niet bevredigend. "De Italiaanse regering gaat in volle bewustzijn tegen de begrotingsafspraken in. Regels zijn regels, voor iedereen. Het breken van die regels schaadt het vertrouwen.''

Hij wees op de last van de Italiaanse staatsschuld, die vorig jaar ruim 131 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bedroeg, "ofwel 37.000 euro per Italiaanse burger'', aldus Dombrovskis.

De eerste conceptbegroting van de eurosceptische coalitieregering van Lega en de M5S (Vijfsterrenbeweging) werd begin vorige week in Brussel ingeleverd. Toen was al duidelijk dat de cijfers te veel afwijken van de Europese regels. Het begrotingstekort loopt volgend jaar op naar 2,4 procent van het bbp terwijl 0,8 was afgesproken. Rome wil 37 miljard euro meer uitgeven om de economische groei aan te zwengelen. "Meer schulden leiden niet tot groei'', aldus Dombrovskis. "Dit gaat ook over volgende generaties."

EU-commissaris Pierre Moscovici (economische en financiële zaken) zei dat de commissie Italië de afgelopen drie jaar optimale financiële flexibiliteit heeft toegestaan om te kunnen reageren op 'onvoorziene omstandigheden' als aardbevingen, migrantenstromen en terreurdreiging. Daardoor kon Italië 30 miljard euro meer uitgeven dan bij een strikte toepassing van de begrotingsregels. Hij pleitte opnieuw voor een constructieve dialoog met Rome.

Premier Giuseppe Conte heeft eerder gezegd niets substantieels aan de cijfers te zullen veranderen. Als Italië geen structurele maatregelen treft om de begroting op orde te krijgen, komt het land in een speciale tekortenprocedure terecht waarbij sancties kunnen worden opgelegd.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,167
Diesel1,972

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats