Transport Online - Oudste wrak ter wereld gevonden in Zwarte Zee

Oudste wrak ter wereld gevonden in Zwarte Zee

Oudste wrak ter wereld gevonden in Zwarte Zee
23-10-2018 08:30 | Buitenland | auteur ANP

VARNA - Britse archeologen hebben op de bodem van de Zwarte Zee een intact Grieks scheepswrak gevonden van rond de vierde eeuw voor Christus. Het is daarmee het oudste intacte scheepswrak ter wereld. Het 23 meter lange schip ligt op zijn kant en is compleet met mast, roeibanken en roeren. De binnenkant van het schip is met slib bedekt, waardoor onduidelijk is of het lading vervoerde.

"We hebben heel weinig stukjes schip uit die periode en niets soortgelijks uit de Griekse wereld", zegt hoogleraar archeologie John Adams in The Times. Adams leidt het Black Sea Maritime Archeological Project, dat in de Zwarte Zee met een onbemande onderzeeër naar scheepswrakken zoekt. Door het lage zuurstofgehalte van de Zwarte Zee blijven houten wrakken er relatief goed bewaard.

Het is schip is op zo'n 75 kilometer van de Bulgaarse kust gevonden en kwam volgens hem waarschijnlijk uit een van de Griekse koloniën die daar in de oudheid waren. "Oude zeevaarders knuffelden niet de kust door angstig van haven naar haven te varen, maar zeilden het ruime sop", aldus Adams.

Bijzonder is volgens hem dat het schip er precies zo uitziet als op antieke vazen. "Nu hebben we archeologisch bewijs dat een schip tot in detail laat zien."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 1 juni t/m zondag 7 juni

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,623
Diesel1,288

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions