Clicky


Massabetoging in Londen voor brexitreferendum

Massabetoging in Londen voor brexitreferendum
20-10-2018 16:53 | Buitenland | auteur ANP

LONDEN - In het centrum van Londen hebben zaterdag tienduizenden mensen deelgenomen aan een anti-brexitdemonstratie. De betogers willen dat er een nieuw referendum komt over de brexit. De organisatoren stellen volgens de Britse media dat maar liefst 500.000 mensen deelnamen aan de betoging. Vooraf hadden ze laten weten 100.000 mensen te verwachten.

Onder meer de Londense burgemeester Sadiq Khan nam deel aan de optocht. Hij twitterde dat de mars een ,,historisch moment in onze democratie'' is. Ook opvallend veel studenten namen deel aan de betoging van People's Vote. De organisatoren hadden vooral jongeren opgeroepen om deel te nemen aan de manifestatie, omdat hun mening twee jaar geleden genegeerd werd, aldus People's Vote.

Als de regering erin slaagt om met de Europese Unie afspraken te maken over de voorwaarden van het Britse vertrek, moet het volk de kans krijgen zich daarover uit te spreken, vinden de betogers. De demonstranten in Londen droegen onder meer Europese vlaggen bij zich en borden met slogans als ,,Exit brexit''. Een jonge demonstrant had de boodschap: ,,Ik ben 16. Brexit heeft mijn toekomst afgepakt''.

Premier Theresa May is tegen een tweede referendum, maar binnen haar partij zijn ook voorstanders. Het is de Britse regering en de resterende 27 EU-landen overigens nog niet gelukt om overeenstemming te bereiken over de scheiding en de relatie daarna. Eigenlijk had er al een akkoord moeten zijn, maar dat bleek onhaalbaar. Brexitonderhandelaar Michel Barnier kreeg eerder deze week meer tijd voor de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk.