Clicky


Jongen vast voor aanzetten tot terrorisme

Jongen vast voor aanzetten tot terrorisme
19-10-2018 17:00 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Een vijftienjarige jongen blijft nog zeker twee weken vastzitten op verdenking van onder meer het aanzetten tot een terroristisch misdrijf op sociale media. Dat heeft de rechter-commissaris beslist. De jongen is afgelopen dinsdag aangehouden.

De jongen had contact met de 27-jarige 'jihad-opruier' Mounim A. Hij stuurde berichten naar deze en nog een vijftienjarige jongen die ze op hun beurt verder zouden hebben verspreid. De andere jongen werd begin juli aangehouden en is half september weer vrijgelaten. A. is sinds deze week weer op vrije voeten.

A. zou via sociale media onder meer hebben opgeroepen tot de gewapende strijd in Nederland. De jongens ontvingen van A. via Telegram honderden video's en afbeeldingen van bijvoorbeeld onthoofdingen, martelingen en oproepen om aanslagen te plegen tegen westerse doelen.

Het huis waar de jongen met zijn ouders woont is doorzocht. Daarbij zijn diverse digitale gegevensdragers, zoals een telefoon, twee tablets en drie laptops, in beslag genomen.