Ongeldig rijbewijs vaak niet opgestuurd

Ongeldig rijbewijs vaak niet opgestuurd
19-10-2018 09:38 | Weer en Verkeer | auteur ANP

DEN HAAG - Duizenden mensen van wie het rijbewijs ongeldig is verklaard, verzuimen het op te sturen naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Ze zijn daartoe verplicht, maar sinds begin 2016 hebben ruim vijfduizend mensen het rijbewijs nooit ingeleverd, bevestigt het CBR na berichtgeving door de NOS.

Het CBR vindt elk rijbewijs dat niet wordt ingeleverd er "een te veel''. Maar het bureau is "nou eenmaal geen opsporingsinstantie'' en kan ongeldige rijbewijzen niet bij mensen thuis ophalen. Wel noteert de instantie in het register, dat onder meer voor de politie en gemeenten toegankelijk is, welke rijbewijzen ongeldig zijn verklaard. "Als iemand staande wordt gehouden, kan de politie zien dat het rijbewijs ongeldig is'', zegt een woordvoerster van het CBR. "Betrokkenen krijgen een aangetekende brief waarin heel duidelijk staat dat ze niet meer mogen rijden.'' Wie dat toch doet, riskeert een boete van 230 euro.

Dat mensen hun roze pasje niet hebben ingeleverd, wil volgens het CBR niet per se zeggen dat ze nog rondrijden. Rijbewijzen worden om uiteenlopende redenen ongeldig verklaard, van een veroordeling voor rijden onder invloed tot afkeuring om medische redenen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden