Transport Online - Zaanstad praat met actiegroepen over intocht

Zaanstad praat met actiegroepen over intocht

Zaanstad praat met actiegroepen over intocht
18-10-2018 20:04 | Binnenland | auteur ANP

ZAANSTAD - Bij de gemeente Zaanstad zijn tot nu toe tien actiegroepen voor en tegen Zwarte Piet bekend. Ze overwegen te demonstreren tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas op 17 november in Zaanstad. De gemeente had zelf contact gezocht met groepen die mogelijk willen demonstreren. Een aantal meldde zich uit eigen beweging, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door het AD.

"Onder hen actiegroep De Grauwe Eeuw die zelf al de publiciteit heeft gezocht, maar namen noemen we verder niet'', aldus de woordvoerder. "Het is nadrukkelijk geen uitnodiging om te komen demonstreren, maar bedoeld om de intocht goed te laten verlopen.''

Sinterklaas komt dit jaar het land binnen bij de Zaanse Schans. Wie wil demonstreren moet dat uiterlijk 72 uur, ofwel drie dagen, voor de intocht laten weten. "In Nederland geldt het recht om te demonstreren. De burgemeester kan er wel aanvullende voorwaarden aan verbinden, bijvoorbeeld als rechten van kinderen in de knel komen.''

Burgemeester Jan Hamming van Zaanstad gaf in juni al aan dat iedereen de ruimte krijgt om te demonstreren als kinderen er maar geen last van hebben. "Nederland is het land van de vrijheid van meningsuiting. Die moeten we koesteren'', zei Hamming toen.

Voor de rechtbank in Leeuwarden zijn vorige week cel- en taakstraffen geëist tegen 34 mensen die vorig jaar de A7 blokkeerden tijdens de landelijke sinterklaasintocht in Dokkum. Ze wilden tegenstanders van Zwarte Piet tegenhouden. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen het boegbeeld van de blokkeer-actie een taakstraf van 240 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf geëist.

Op 9 november, een week voordat de stoomboot in Zaanstad aankomt, doet de rechtbank uitspraak.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 1 juni t/m zondag 7 juni

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,627
Diesel1,290

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions