Clicky

 
Transport Online - 'Cyberaanval in Oost-Europa op komst'

'Cyberaanval in Oost-Europa op komst'

'Cyberaanval in Oost-Europa op komst'
17-10-2018 13:48 | Buitenland | auteur ANP

BRATISLAVA - Een hackersgroep die met Rusland in verband wordt gebracht, bereidt mogelijk een nieuwe aanval voor. Ze hebben een nieuw digitaal wapen gemaakt, waarmee ze zijn binnengedrongen bij bedrijven in Oekraïne en Polen. ''Ze proberen onder de radar te blijven en concentreren zich op spioneren en verkennen, als voorbereiding op cybersabotage of als basis voor een operatie van anderen'', waarschuwt cyberbeveiliger ESET. Die maakt niet bekend om welke bedrijven het gaat.

De schadelijke software die ESET heeft ontdekt, heeft de naam GreyEnergy gekregen. Hij zit op dezelfde manier in elkaar als voorganger BlackEnergy, maar heeft een paar verbeteringen. BlackEnergy sloeg toe in december 2015, toen hackers op afstand een Oekraïense elektriciteitscentrale uitschakelden. Een kwart miljoen mensen zaten toen ineens zonder stroom.

De makers van BlackEnergy zouden ook achter de gijzelsoftware NotPetya zitten. Die verspreidde zich via een Oekraïens boekhoudprogramma en legde wereldwijd computersystemen plat, ook in de haven van Rotterdam.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,954
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats