Transport Online - 'Verdachten zaak-Khashoggi uit kringen prins'

'Verdachten zaak-Khashoggi uit kringen prins'

'Verdachten zaak-Khashoggi uit kringen prins'
17-10-2018 10:26 | Buitenland | auteur ANP/DPA

WASHINGTON - Een aantal door Turkije geïdentificeerde verdachten in de zaak van de vermiste Saudische journalist Jamal Khashoggi komen uit de directe omgeving van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Dit schrijft The New York Times op basis van gezichtsherkenning, sociale netwerkprofielen, mediaberichten en gelekte Saudische overheidsdocumenten.

Een verdachte was gezien toen hij met de kroonprins uit een vliegtuig in Parijs en Madrid kwam. Tevens was hij gefotografeerd toen hij op wacht stond bij bezoeken dit jaar aan Houston, Boston en de Verenigde Naties. Drie andere verdachten werden door getuigen herkend als leden van het veiligheidscommando van de kroonprins. De vijfde is een gerechtsarts die een hoge positie bekleedt bij het Saudische ministerie van Binnenlandse Zaken.

De Amerikaanse president Donald Trump zei eerder dat de kroonprins hem heeft verzekerd dat het Saudische leiderschap niet op de hoogte was van de vermeende gebeurtenissen in het Saudische consulaat in Istanboel. De Turkse autoriteiten gaan er echter van uit dat Khashoggi is gedood door een speciaal commando uit Saudi-Arabië.

The New York Times meldde verder dat van de vijftien verdachten die door de Turkse autoriteiten werden geïdentificeerd, minstens negen voor Saudische veiligheids-, militaire- of overheidsinstanties werkten. Als deze mensen daadwerkelijk in het Saudische consulaat zijn geweest op het moment dat Khashoggi daar was, is er een directe link van de gebeurtenissen naar de kroonprins, aldus de krant.

Khashoggi was op 2 oktober naar het Saudische consulaat gegaan om papieren voor zijn geplande bruiloft af te halen. Sindsdien is hij verdwenen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 6 juli t/m zondag 12 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,681
Diesel1,321

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions