Clicky

 
Transport Online - Oppositie hekelt lastenverlichting bedrijven

Oppositie hekelt lastenverlichting bedrijven

Oppositie hekelt lastenverlichting bedrijven
16-10-2018 20:10 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - De oppositie is verbolgen omdat het geld dat overblijft nu de dividendbelasting niet wordt afgeschaft, alsnog naar bedrijven gaat. GroenLinks-leider Jesse Klaver waarschuwt premier Mark Rutte dat die daarmee opnieuw "op ramkoers'' ligt.

PVV-voorman Geert Wilders beschuldigde de premier van "bangmakerij''. Rutte hield een jaar lang vol dat het kabinet door de dividendbelasting in stand te houden, onverantwoorde risico's zou nemen met honderdduizenden of zelfs miljoenen banen. Maar toen Unilever besloot toch niet exclusief voor Rotterdam te kiezen als vestigingsplaats, bleek dat ineens allemaal anders te liggen, stelt Wilders vast.

Hoewel Rutte tot dusver zelf niet heeft willen zeggen hoe Unilever hem op 5 oktober van dat besluit op de hoogte bracht, denkt de oppositie te weten dat topman Paul Polman dat deed met een sms'je. Nog diezelfde dag besloot het kabinet de afschaffing van de dividendbelasting te heroverwegen.

SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen merkt op dat het kabinet toch weer cadeaus geeft aan het grote bedrijfsleven. "Alleen met een ander cadeaupapier eromheen.'' Volgens PvdA-leider Lodewijk Asscher blijft het Torentje "een pinautomaat voor het bedrijfsleven.''

Over de besteding van de opbrengst van de dividendbelasting zijn ook de oppositiepartijen onderling het niet eens. Waar de PVV graag zou zien dat de verhoging van de btw op boodschappen niet doorgaat, hameren de linkse partijen op extra investeringen in bijvoorbeeld onderwijs en zorg. De SGP zou het liefst zien dat extra wordt afgelost op de staatsschuld.

CDA-leider Sybrand Buma, die als enige van de coalitiepartijen voor de dinerpauze aan het woord kwam, zei zich te verbazen over "de afkeer tegen het bedrijfsleven'' die hij bespeurt bij sommige collega's. Hij hield hen voor dat bij bedrijven het geld wordt verdiend waarmee de samenleving kan investeren in bijvoorbeeld onderwijs, zorg, veiligheid.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,200
Diesel2,070

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden