Clicky

 
Transport Online - Celstraffen tot 24 maanden geëist voor kinderopvangtoeslagfraude door Amsterdams kinderdagverblijf

Celstraffen tot 24 maanden geëist voor kinderopvangtoeslagfraude door Amsterdams kinderdagverblijf

Celstraffen  tot 24 maanden geëist voor kinderopvangtoeslagfraude door Amsterdams kinderdagverblijf
16-10-2018 19:36 | Misdaad | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM - Het Functioneel Parket heeft dinsdag in de rechtbank in Amsterdam gevangenisstraffen tot 24 maanden geëist tegen drie verdachten van fraude met kinderopvangtoeslag. Uit onderzoek van de FIOD blijkt dat de verdachten vermoedelijk over meerdere jaren voor 690.000 euro onterecht kinderopvangtoeslag hebben ontvangen en witgewassen. Pas nadat de Belastingdienst ingreep en ouders aangifte gingen doen zouden ze daarmee zijn gestopt.

De verdachten zijn twee vrouwen van 46 en 47 jaar oud en een 50-jarige man. Volgens het OM hebben zij in de periode van 2008 tot en met 2013 fraude gepleegd door kinderopvangtoeslag aan te vragen voor kinderen die niet of niet meer stonden ingeschreven bij hun kinderdagverblijf in Amsterdam. Ook hebben zij vermoedelijk kinderen ingeschreven bij andere dagverblijven zonder dat de leiding van deze dagverblijven daarvan op de hoogte was. Een aantal ouders is daadwerkelijk slachtoffer geworden, maar een aantal heeft ook van de oplichting geprofiteerd.

De vraagouders hebben allemaal een terugvordering ontvangen van de Belastingdienst. Dit betekent dat zij nog vele jaren bezig zijn om dit bedrag terug te betalen.

De officier van justitie vindt het ernstig dat verdachten misbruik hebben gemaakt van het sociale stelsel waarmee Nederlandse burgers die het niet breed hebben toch hun ziektekosten, hun huur en ook de nodige kinderopvang kunnen betalen. “Ik neem de verdachten ook kwalijk dat zij hierdoor diverse aanvragers, die soms al in een financieel moeilijke positie zaten, verder in de problemen hebben geholpen,” aldus de officier op zitting. “Wat mij betreft zijn de echte slachtoffers de kinderen van de aanvragers. Deze kinderen leven vaak jaren in armoede omdat het geld moet worden terugbetaald.”

De officier van justitie vindt gevangenisstraffen passend voor de drie verdachten die vandaag op zitting stonden. Hij eist 24 maanden gevangenisstraf, waarvan 8 maanden voorwaardelijk tegen de 46-jarige vrouw: “zij had een leidende rol bij het organiseren van de fraude”. Tegen de 47-jarige vrouw eist de officier een taakstraf van 240 uur en 8 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. De 50-jarige man hoorde acht maanden gevangenisstraf, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, tegen zich eisen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,479
Diesel2,314

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden