Rijksmuseum gaat Nachtwacht restaureren

Rijksmuseum gaat Nachtwacht restaureren
16-10-2018 08:30 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn wordt vanaf volgend jaar gerestaureerd. Directeur van het Rijksmuseum Taco Dibbits kondigde dinsdag aan dat dit het "grootste onderzoeks- en restauratieproject in de geschiedenis van het Rijksmuseum'' wordt. Het restauratiewerk begint in juli en gebeurt "op zaal'', zodat het publiek het beroemde schilderij uit 1642 kan blijven bekijken.

Bezoekers kunnen op 7 meter afstand de verrichtingen van tien onderzoekers en acht restauratoren volgen. Dat gebeurt vanachter een speciaal ontworpen grote glazen vitrine. "Het schilderij wordt uit zijn lijst gehaald en komt op een beweegbare ezel te staan'', vertelde Dibbits. Voorafgaand aan de restauratie vindt grondig onderzoek plaats, aldus de museumdirecteur. Het schilderij wordt met de nieuwste technieken millimeter voor millimeter in kaart gebracht. Dat duurt naar verwachting enkele maanden.

Ook online zal de restauratie te volgen zijn. "Zodat iedereen wereldwijd dit fantastische project kan volgen. Want de Nachtwacht is van ons allemaal'', aldus Dibbits.

Hoe lang het hele project gaat duren, is niet te zeggen. Dat hangt onder meer af van wat het onderzoek naar boven brengt. Het proces kost zo'n 3 miljoen euro, waarvan het Rijk een derde op zich neemt. De rest wordt bekostigd door particulieren, sponsors en het museum zelf.

De Nachtwacht is voor het laatst gerestaureerd in 1976. Volgens Dibbits is het nu nodig, omdat onder meer aan de oppervlakte van het doek bij zoals bij het hondje rechtsonder een "lichte waas'' is verschenen. Ook is de verf die in de jaren zeventig is toegebracht bij de restauratie licht verkleurd en het vernis vergeeld.

Het doek is in het verleden drie keer aangevallen, twee keer met een mes in 1911 en 1975 en een keer met zoutzuur in 1990. Bij die laatste aanval bleef de schade beperkt tot het vernis.

Minister van Ingrid van Engelshoven (Cultuur) benadrukte in een reactie het grote belang van erfgoedbehoud. Ook burgemeester van Amsterdam Femke Halsema was bij de aankondiging aanwezig.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden