Clicky

 
Transport Online - Afschaffing dividendtaks definitief van tafel

Afschaffing dividendtaks definitief van tafel

Afschaffing dividendtaks definitief van tafel
15-10-2018 17:27 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Het kabinet heeft definitief besloten de dividendbelasting niet af te schaffen. Dat zei premier Mark Rutte maandag na coalitieoverleg. Tegen de maatregel was veel verzet. Het kabinet liet onlangs al weten de maatregel te heroverwegen.

"We hebben gezocht naar een goed pakket voor het bedrijfsleven dat meer draagkracht heeft", zei de premier. Het bedrag van de dividendbelasting gaat volledig naar het bedrijfsleven, zowel grote als kleine bedrijven. De oppositie had aangedrongen op geld voor de publieke sector.

Het gaat volgend jaar om 1,9 miljard euro. Welke maatregelen het pakket precies behelst, wilde Rutte niet zeggen. Hij wil eerst de Kamer informeren.

De afschaffing van de dividendbelasting was onder meer bedoeld om grote bedrijven als Unilever en Shell voor Nederland te behouden. Beide ondernemingen zijn zowel Brits als Nederlands. Unilever wil af van die dubbele nationaliteit en leek tot voor kort te kiezen voor een hoofdkantoor in Rotterdam. Maar het bedrijf schoof dat besluit eerder deze maand onder druk van zijn Britse aandeelhouders op de lange baan.

Daarmee is volgens Rutte "een belangrijke test case'' voor de maatregel niet goed gegaan. De premier houdt wel vol dat het niet alleen om Unilever en Shell draaide. Ook kleine bedrijven, die net begonnen zijn of in de eerste fase van sterke groei verkeren, hadden er volgens hem mee verleid kunnen worden om naar Nederland te komen. Dat geldt ook voor bedrijven die nu in Groot-Brittannië zitten maar in verband met de brexit een verhuizing overwegen.

De premier verdedigde de maatregel het afgelopen jaar vurig. Hij voelde "tot in zijn diepste vezels'' dat de afschaffing goed zou zijn voor het vestigingsklimaat. Op vragen of het zijn positie heeft beschadigd, reageerde hij laconiek. "Een kras? Mijn baan is een verzameling van krassen. Het draagvlak voor deze maatregel was beperkt en we menen nu een pakket te hebben dat qua draagvlak beter zal scoren.''

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,084
Diesel2,084

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden