Transport Online - Aanhang A7-blokkeerders zingen Jenny Douwes toe [+video]

Aanhang A7-blokkeerders zingen Jenny Douwes toe

Aanhang A7-blokkeerders zingen Jenny Douwes toe [+video]
12-10-2018 17:45 | Binnenland | auteur ANP

LEEUWARDEN - De groep Friezen die vorig jaar de A7 blokkeerden op de dag van de nationale sinterklaasintocht werd vrijdag, de vierde zittingsdag in het strafproces, luidkeels toegezongen door zijn aanhang. De sympathisanten hadden zich 's middags rond vijf uur verzameld bij de ingang van de rechtbank in Leeuwarden en ze zwaaiden met veel Friese vlaggen.

De aanhang stond met zeker honderd man achter een groot hek voor de ingang, dat door de rechtbank was gesloten. Toen boegbeeld van de blokkeeractie Jenny D. tijdens een korte schorsing naar buiten kwam, begon de menigte uit volle borst het Fries volkslied te zingen. Ook riepen zij de naam van D., die haar handen voor het gezicht sloeg.

"Het was imposant", aldus een vrouwelijk lid van de Zwarte Pieten Actiegroep die bij de groep stond. De pro-Zwarte Pieten-demonstranten, die niet uit Friesland komen, staan al de gehele week met spandoeken bij het rechtsgebouw. "Geleidelijk kwamen er vanmiddag steeds meer mensen voor het hek staan. Mooi, dat chauvinisme. Ik had mee willen zingen, maar kende de tekst niet."

De hekken gingen na tien minuten open en een deel van de verdachten, onder wie D., verliet het terrein van de rechtbank. Om 17.20 uur kwam een deel van de blokkeerders terug. Ook D. ging weer naar binnen. Zij droeg bij haar terugkomst een medaille met de Friese vlag.

De zitting was inmiddels verder gegaan. De verdachten moesten de voortgang gaan volgen vanuit een andere zaal.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vrijdag een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden tegen D. (ANP)Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,667
Diesel1,282

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions