Clicky

 
Transport Online - Radartoren Maasvlakte in gebruik genomen

Radartoren Maasvlakte in gebruik genomen

Radartoren Maasvlakte in gebruik genomen
12-10-2018 16:55 | Haven Nieuws | auteur Redactie [FE]

Rotterdam - Vandaag, vrijdag 12 oktober, is de radartoren Maasvlakte II door Ronald Paul, COO van het Havenbedrijf Rotterdam, in gebruik genomen. De 70 meter hoge toren op de zeewering aan de Prinses Maximaweg neemt de radardekking over van de voormalige vuurtoren aan de Europaweg. Die wordt gesloopt omdat hij aan het einde van zijn bouwkundige levensduur is. Bovendien neemt de radardekking steeds verder af doordat de Maasvlakte vol wordt gebouwd.

“De ingebruikname is goed voor de veiligheid in de haven. Bovendien maakt de toren de haven weer een stukje mooier. Dat is goed voor het vestigingsklimaat en stimuleert mensen om er te werken.”

Taken toren

De radartoren zal naast een radarsysteem ook marifoonapparatuur huisvesten voor de communicatie met de scheepvaart. Bovendien gaat de radartoren met een straalverbinding de datacommunicatie verzorgen met Lichteiland Goeree, ongeveer 24 kilometer ten zuidwesten van Hoek van Holland. Op het eiland bevinden zich naast een vuurtorenlicht diverse middelen voor de scheepvaartbegeleiding, zoals een radarsysteem en hydro/meteo apparatuur.

Bijzonder ontwerp

De toren is in opdracht van Havenbedrijf Rotterdam, ontworpen en gebouwd door Hollandia Infra BV uit Krimpen aan den IJssel, die eerder bijvoorbeeld ook de Brighton i360 Tower en de Maeslantkering realiseerde. Hollandia Infra liet architect Syb van Breda een ontwerp maken met een getordeerde ovale vorm, waardoor een dubbel gekromde staalconstructie ontstaat. Dit is niet alleen een bijzondere vorm om te zien, maar ook een bijzonder stevige vorm die het staal een hoge stijfheid geeft. Dit is nodig om te voorkomen dat de 70 meter hoge toren onder alle weersomstandigheden kan voorzien in een nauwkeurig radarbeeld.

Opvallend materiaal

De toren is uitgevoerd in een weervast en voorgeroest staal, ook wel bekend als Cortenstaal, dat naast een karakteristiek uiterlijk vooral een functioneel karakter heeft. Het roest aan de buitenzijde sluit namelijk de onderliggende staallagen af van zuurstof waardoor de toren onderhoudsvrij blijft. Daarnaast is dit materiaal 100 procent recyclebaar. En daarmee is de nieuwe radartoren zowel duurzaam als esthetisch gebouwd en geheel naar wens van het Havenbedrijf om het haven- en industriegebied van Maasvlakte II ook aantrekkelijk te houden voor recreanten.

Foto's

  • J.Roeland
    KLG EUROPE

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,985
Diesel1,613

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions