Clicky


Europa wil personen straffen na cyberaanval

Europa wil personen straffen na cyberaanval
12-10-2018 13:51 | Binnenland | auteur ANP

BRUSSEL - De EU moet snel sancties kunnen opleggen aan personen of organisaties die betrokken zijn bij een cyberaanval. De EU-regeringsleiders geven volgende week tijdens een top in Brussel opdracht deze aanscherping juridisch uit te werken, verwachten diplomaten.

Ongeacht de nationaliteit of locatie van betrokkenen moet het mogelijk zijn een visum te weigeren of bankrekeningen te bevriezen. Nederland en het Verenigd Koninkrijk dringen hier op aan en worden gesteund door een aantal andere lidstaten. De Russische hackpoging op de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in Den Haag speelt daarbij een rol, evenals andere door Moskou aangestuurde cyberoperaties.

Met de aanscherping van het sanctiesysteem bij een aanval met chemische wapens is de EU al verder. Na de aanslag met zenuwgas op een Russische dubbelspion in Salisbury besloten de leiders dat er sneller strafmaatregelen moeten volgen tegen mensen of organisaties die chemische wapens hebben gebruikt of ontwikkeld.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken nemen daarover maandag in Luxemburg het officiële besluit. Niet alleen direct betrokkenen, maar ook degenen die financiële, technische of andere hulp hebben geboden komen in aanmerking voor sancties. (ANP)