Deel Frans-Belgische grens dicht vanwege varkenspest

Deel Frans-Belgische grens dicht vanwege varkenspest
12-10-2018 08:25 | Buitenland | auteur ANP/BELGA

CHARLEVILLE-MÉZIERES - Drie Franse departementen in de regio Lotharingen gaan de grens met België met hekken afsluiten om te voorkomen dat wilde zwijnen de Afrikaanse varkenspest verder verspreiden. Het gaat om de departementen Ardennen, Meuse en Meurthe-et-Moselle.

In 41 gemeenten in Meuse en 50 gemeenten in Meurthe-et-Moselle mag er ook niet gejaagd worden en is er een toegangsverbod voor alle bossen. In zowel België als Frankrijk zijn wilde zwijnen besmet met de Afrikaanse varkenspest. In augustus werd de Afrikaanse varkenspest geconstateerd bij zwijnen in België. Er zijn nog geen varkensboerderijen getroffen.

Nederland heeft langs de wegen borden geplaatst met voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat besmette zwijnen de grens met België oversteken. Eerder liet minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) weten de situatie nauwlettend in de gaten te houden. Volgens Schouten achten deskundigen de kans ,,zeer klein" dat de Afrikaanse varkenspest de komende maanden in Nederland opduikt door migratie van wilde zwijnen, gezien de afstand tot de besmettingshaarden. De kans dat de ziekte hier door menselijk ingrijpen komt, wordt op "klein tot medium" geschat.

Besmettingen

De Afrikaanse varkenspest heerst sinds 2014 in Estland, Letland, Litouwen en Polen. Vorig jaar dook de ziekte op in Tsjechië en Roemenië en dit jaar ook al in Hongarije en Bulgarije. In Polen en Roemenië is het aantal besmettingen de afgelopen maanden flink toegenomen. Hier zijn honderden kleine varkensboeren getroffen.

De ziekte vormt geen gevaar voor de mens.

Truckoccasions

Rijverboden
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier