Transport Online - Bestuurder veroordeeld voor veroorzaken auto-ongeval in Eindhoven

Bestuurder veroordeeld voor veroorzaken auto-ongeval in Eindhoven

Bestuurder veroordeeld voor veroorzaken auto-ongeval in Eindhoven
11-10-2018 19:47 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

DEN BOSCH - Een 39-jarige man uit Eindhoven is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een taakstraf van 140 uur en een rijontzegging van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Hij veroorzaakte onder invloed van alcohol en cannabis een verkeersongeval in Eindhoven. Omdat hij reed zonder (een in Nederland geldig) rijbewijs krijgt hij ook een voorwaardelijke geldboete van 250 euro.

De man raakte in september vorig jaar in de ochtend met zijn auto op de verkeerde weghelft en botste frontaal op een andere auto. Hij bleek tijdens het ongeval onder invloed van alcohol en cannabis en had bovendien geen rijbewijs. De 80-jarige bestuurder van de andere auto brak haar sleutelbeen, pols en voetbeentjes en liep een hersenschudding op.

Alleen al het feit dat de verdachte op de verkeerde weghelft terecht kwam en daar enige tijd bleef rijden, kan volgens de rechtbank worden aangemerkt als aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag. Daar komt nog eens bij dat hij een ernstig slaaptekort had, omdat hij de nacht vóór het ongeval niet had geslapen. Ook had hij, hoewel in geringe mate, meer dan de toegestane hoeveelheid bier gedronken en cannabis gerookt. Dit moet volgens de rechtbank hebben bijgedragen aan het veroorzaken van het ongeval. De rechtbank veroordeeld hem dan ook voor het aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend rijden en niet, zoals de officier van justitie eiste, voor het nog ernstigere schuldverwijt van roekeloos rijgedrag.

Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat de verdachte in de auto stapte, terwijl hij onder invloed was van alcohol en cannabis. Door zijn schuld ontstond een frontale botsing en liep een ander zwaar lichamelijk letsel op. Verder houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte berouw toonde en, via een mediationtraject en een vaststellingsovereenkomst, een schaderegeling trof met het slachtoffer. Bovendien liep de verdachte zelf zwaar lichamelijk letsel op door het ongeval en kon hij daardoor een tijdlang niet werken. Dit kostte hem uiteindelijk zijn baan. Al met al vindt de rechtbank een taakstraf, een rijontzegging en een voorwaardelijke geldboete een passende straf.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 10 mei t/m zondag 16 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,900
Diesel1,524

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen