Transport Online - 'Regels remmen overstap naar schone busjes'

'Regels remmen overstap naar schone busjes'

'Regels remmen overstap naar schone busjes'
11-10-2018 12:14 | Algemeen | auteur ANP

AMSTERDAM - De overgang van het personenvervoer naar elektrische busjes dreigt spaak te lopen door Europese regelgeving. Daarvoor waarschuwen RAI Vereniging en Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). Ze wijzen erop dat duizenden chauffeurs die bijvoorbeeld kinderen en mensen die zorg nodig hebben vervoeren, niet bevoegd zijn om elektrische busjes te besturen.

Die busjes zijn namelijk zwaarder dan hun tegenhangers op fossiele brandstoffen en daarom is het busrijbewijs D ervoor verplicht. Europese regels bepalen dat voor busjes tot 3500 kilo geen D-rijbewijs vereist is. Maar alle elektrische busjes die op de markt zijn wegen door hun accu's meer dan dat, aldus RAI en KNV. De organisaties balen ervan dat de Europese Commissie geen ontheffing verleent voor het personenvervoer, terwijl de komende vijf jaar wel een uitzondering wordt gemaakt voor goederenvervoer, om de overgang naar elektrisch te stimuleren.

"Dit besluit staat haaks staat op het gezamenlijk streven om zowel de klimaat- als luchtvervuilingsproblemen terug te dringen'', zegt voorzitter Steven van Eijck van de RAI Vereniging.

De brancheorganisaties roepen minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen op de kwestie aan te kaarten in Brussel.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,742
Diesel1,409

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions