Clicky

 Raketbemanning overleeft noodlanding

Raketbemanning overleeft noodlanding
11-10-2018 11:33 | Buitenland | auteur ANP

BAJKONOER - Twee ruimtevaarders zijn veilig teruggekeerd op aarde. Een paar minuten na lancering van hun raket donderdag ging er iets mis, waardoor de vlucht moest worden afgebroken en de capsule een noodlanding moest maken. De Rus Aleksej Ovtsjinin en de Amerikaan Nick Hague hebben contact gehad met de vluchtleiding en met reddingsdiensten die onderweg zijn.

Dat meldden de Russische en de Amerikaanse ruimtevaartorganisaties. Het is nog niet duidelijk wat er precies is misgegaan.

Ovtsjinin en Hague waren op weg naar het internationale ruimtestation ISS. Ze zijn vermoedelijk in het midden van Kazachstan geland, in de buurt van de stad Dzjezkazgan. Zoals alle ruimtevaarders zijn ze uitgebreid getraind op zulke omstandigheden, ze leren onder meer om te overleven in de wildernis.

In het ISS zitten momenteel een Duitser, een Amerikaanse en een Rus. Het is nog niet bekend of de lancering gevolgen heeft voor hun missie en hun terugkeer naar de aarde. Rusland is momenteel als enige in staat om bemanningsleden naar het ISS en terug te brengen. Eind augustus werd een klein gaatje gevonden in de wand van het Russische vaartuig waarmee de huidige bemanning naar het ISS was gegaan. Dat gaatje was mogelijk ontstaan in de raketfabriek op aarde. Het is niet bekend of er een verband is met de mislukte lancering van donderdag.

Het gebeurt zelden dat bemande lanceringen mislukken. In 1986 ontplofte de spaceshuttle Challenger ruim een minuut na vertrek. Alle zeven bemanningsleven kwamen om het leven. In 1983 overleefden twee Russen ternauwernood de ontploffing van hun raket op het lanceerplatform. In 1975 overleefden twee Russen een noodlanding na de lancering.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,106
Diesel1,926

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions