Provincie is gedoe over Lelystad Airport beu

Provincie is gedoe over Lelystad Airport beu
10-10-2018 16:03 | Algemeen | auteur ANP

ARNHEM - Lelystad Airport kan pas open als het laagvliegen over land van de baan is. Dat aangescherpte standpunt neemt Gelderland sinds woensdag in, omdat minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur maar geen garanties wil geven over het verdwijnen van de overlast door laagvliegen. Gelderland is het helemaal beu, aldus de provincie.

Naar de mening van Gedeputeerde Staten lijkt de minister weer te schuiven met de datum waarop de herziening van het luchtruim klaar moet zijn. Pas na die herziening is laagvliegen niet meer nodig. Nu een einddatum voor de overlast uit zicht is verdwenen, kan het regionale vliegveld niet in gebruik worden genomen, vindt Gelderland.

Lelystad Airport moet vanaf 2020 het vakantievliegverkeer overnemen van het overbelaste Schiphol. Inwoners van vijf provincies protesteren fel tegen laagvliegen vanaf Lelystad. Dat is voorlopig nodig omdat het luchtruim boordevol is. Afgesproken was dat laagvliegen na 2023 afgelopen zou zijn. Gelderland wilde dat heel zeker weten, maar kreeg een brief van Van Nieuwenhuizen waarin "elke garantie ontbreekt.'' De minister lijkt zelfs te schuiven met de datum waarop de herziening van het luchtruim klaar is, stelt verantwoordelijk gedeputeerde Josan Meijers. "We zijn erg teleurgesteld.''

"Gelderland heeft lang meegewerkt met de minister. Dat heeft een deel van de Gelderse bevolking ons niet in dank afgenomen. Nu is het tijd voor een andere manier'', aldus Meijers. Samen met Overijssel, Drenthe, Friesland en Utrecht is een brief aan de minister gestuurd dat de provincies betrokken willen blijven bij de herziening van het luchtruim.

Truckoccasions

Rijverboden
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier