Transport Online - Aanhoudingen in Belgisch voetbal in onderzoek naar matchfixing en fraude

Aanhoudingen in Belgisch voetbal in onderzoek naar matchfixing en fraude

Aanhoudingen in Belgisch voetbal in onderzoek naar matchfixing en fraude
10-10-2018 12:12 | Sport | auteur ANP

BRUSSEL - Het federaal parket van België heeft bevestigd dat oud-Anderlechtmanager Herman Van Holsbeeck, Club Brugge-coach Ivan Leko en de scheidsrechters Bart Vertenten en Sebastien Delferière zijn aangehouden. Dit in verband met een grootscheeps onderzoek naar matchfixing en fraude in de hoogste klasse van het Belgische voetbal.

Eerder al werd bekend dat de makelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic waren opgepakt. Verder maakte het parket duidelijk dat het gaat om 44 huiszoekingen in België en dertien buiten het land, met name in Frankrijk, Luxemburg, Cyprus, Montenegro, Servië en Macedonië. In België nemen aan de actie 184 politieagenten deel.

Het onderzoek werd eind 2017 opgestart, omdat er concrete aanwijzingen waren van 'verdachte financiële handelingen' in de hoogste klasse van het profvoetbal. Sommige spelersmakelaars zouden daar onafhankelijk van elkaar bij betrokken zijn geweest, waardoor commissies bij spelerstransfers, beloningen van spelers en trainers, en andere betalingen verborgen werden gehouden voor de Belgische overheid.

Tijdens het onderzoek doken aanwijzingen op van mogelijke beïnvloeding van wedstrijden in het seizoen 2017-2018.

Het onderzoek wordt gevoerd door de onderzoeksrechter in Limburg en heeft formeel betrekking op het deelnemen aan een criminele organisatie, witwaspraktijken en corruptie. De onderzoeksrechter beslist later over het eventueel voorgeleiden van de opgepakte personen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,675
Diesel1,318

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions