Clicky


Verdachte van moord op journaliste Viktoria Marinova in Duitsland gepakt

Verdachte van moord op journaliste Viktoria Marinova in Duitsland gepakt
10-10-2018 10:32 | Buitenland | auteur ANP

SOFIA/CELLE - In Duitsland is een man aangehouden die ervan wordt verdacht afgelopen weekeinde in het noorden van Bulgarije de journaliste Viktoria Marinova te hebben verkracht en vermoord. Het Bulgaarse Openbaar Ministerie heeft laten weten dat om uitlevering wordt gevraagd van de in 1997 geboren Bulgaar Severin Krasimirov.

Er is volgens de aanklagers DNA-materiaal gevonden dat hem in verband brengt met de in Ruse gepleegde misdaden. Bulgaarse media meldden dinsdagavond laat al dat een hoofdverdachte na de moord zondag naar Duitsland is gevlucht. Daar zou zijn moeder wonen. In haar woning zou de Duitse politie ook de mobiele telefoon van Marinova hebben aangetroffen.

Krasimirov zou Marinova niet hebben gekend. Volgens de Italiaan Antonio Tajani, voorzitter van Europees Parlement, is het motief van de vermeende moordenaar niet het journalistieke werk van de tv-presentatrice Marinova, twitterde hij. Ze was onder meer bezig met een verhaal over gesjoemel in Bulgarije met geld van de EU. Ze werd zaterdag in haar woonplaats Ruse aan de Roemeense grens vermoord.

De Europese Commissie prijst de Bulgaarse autoriteiten voor hun samenwerking met opsporingsinstanties in andere EU-lidstaten. "De snelle reactie en gezamenlijke inspanningen tonen de vastberadenheid om gerechtigheid te brengen voor dergelijke verachtelijke daden’’, aldus voorzitter Jean-Claude Juncker in een verklaring. Onze gedachten blijven bij Marinova's familie en vrienden, besluit hij.

Leden van het dagelijks EU-bestuur reageerden eerder met afschuw op de moord. In het Europees Parlement gaan stemmen op om Europol bij het onderzoek te betrekken.